
Eddy Huyghe
Biografie
Eddy Huyghe (1954) moet op zestigjarige leeftijd zijn job als field sales manager in de farmaceutische wereld opgeven en vindt eindelijk de tijd om zijn passie - verhalen schrijven - volop te beleven. Dit resulteert in een eerste prozawerk in 2019: 'Het Mirakelmeisje' (Beefcake Publishing). Daarin vlucht de 18-jarige Sara voor haar geloofsgekke vader en haar extreem beschermende moeder. Het gelukzalige gevoel van de vrijheid, de kracht van de vriendschap en de kriebels van de verliefdheid zijn belangrijke thema's in deze debuutroman. In januari 2022 verschijnt het vervolgverhaal: 'De Familiefee' (Beefcake Publishing). Hierin gaat Sara op zoek naar de familieleden die haar ouders verstoten hebben. Doorzettingsvermogen en het sterk geloof in een goede afloop maken van de roman een hoopvolle familiesage. Daarnaast is de passie voor het landbouwleven ook een belangrijk element in het verhaal.
Eddy heeft in zijn beschrijvingen oog voor details en zijn schrijfstijl bevat veel dialogen zodat de lezer zowel toeschouwer als luisteraar wordt. In een begrijpelijke en toegankelijke taal brengt hij een zeer levendig verhaal met onverwachte wendingen. Alhoewel fictief, wordt het verhaal gekaderd in bestaande plaatsen en omgevingen. Hierdoor heeft Eddy aan elk boek een fietsroute kunnen koppelen die de lezer nog dichter bij de personages en het verhaal brengt. De oevers langs de Rupel zijn het decor voor 'Het Mirakelmeisje' en 'De Familiefee' dwaalt rond in de Voorkempen, meer bepaald op de Brechtse Heide. Mensen die graag fietsen krijgen mogelijk op die manier interesse om de verhalen in die streek te lezen en de lezers worden aangespoord om op de fiets te springen!
Uitgelichte titels

Het mirakelmeisje

De familiefee
Lezingen
Tijdens het eerste kwartier van de lezing wil Eddy het belang van de streekroman benadrukken. Zijn schrijfstijl met gedetailleerde beschrijvingen van bestaande plaatsen en handelingen zorgt ervoor dat de lezer mee kan ronddwalen in de streek. Hij leest twee fragmenten uit zijn boek voor om dit te illustreren. De beschrijving van een streek of van bepaalde streekgewoontes zorgt er ook voor dat je je op bekend terrein voelt wanneer je deze streek in de toekomst zal bezoeken. Er ontstaat een soort thuisgevoel.
Het tweede deel, dat 25 minuten in beslag neemt, kan via een interview verlopen, afhankelijk van wat de organisator verkiest. De keuze, in samenspraak met de organisator, moet gemaakt worden om ofwel uit te wijden over de Rupelstreek ('Het Mirakelmeisje') of de Brechtse Heide ('De Familiefee'). Via vragen en antwoorden komen volgende thema's aan bod:
- Voor de Rupelstreek en 'Het Mirakelmeisje': waarom de keuze voor deze streek; de symboliek van de rivier met onder andere het verschil tussen de beide oevers; invloed van het geloof op een gezin; ontbolsteren van een jonge vrouw; de kracht van hoop en vriendschap enzovoort.
- Voor de Brechts Heide en 'De Familiefee': waarom de keuze voor deze streek; de noeste kempische arbeid vroeger en nu; de moeilijkheden van het landbouwleven in de Kempen; belang van familiebanden; het aanvaarden van verschillende liefdesvormen enzovoort.
Daarna stelt Eddy via een PowerPointpresentatie een fietstocht voor die gereden kan worden in de besproken streek. Over de blikvangers op deze tocht geeft hij extra informatie zodat de geschiedenis van de streek nog meer belicht wordt.
Eventueel kan een open vragenronde van ongeveer een kwartier de lezing afsluiten.
Praktisch
- De organisator voorziet een beamer, bord, laptop en een micro.