Lieve Desmet
Biografie
Lieve Desmet (1959) is dichter. Daarnaast werkte ze jarenlang in de sociale sector en geeft ze ook les in de richting Sociaal Werk aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen. Lieve heeft een hart voor mens en maatschappij en dat merk je ook in haar dichterschap. Zo is ze lid van de dichterspoule ‘De eenzame uitvaart’ in Leuven en nam ze onder andere deel aan ‘Dichter van wacht’, een telefoonlijn voor poëzie en steun, en ‘Gedichtenkrans’, een initiatief dat persoonlijke uitvaartgedichten schrijft aan mensen die getroffen zijn door COVID-19. Ze schreef ook gedichten voor verschillende evenementen, zoals bijvoorbeeld een tentoonstelling voor het Leuvense museum M in, en publiceerde in diverse literaire tijdschriften zoals Deus ex Machina, De Brakke Hond en Schaal van Digther. Momenteel is ze ambassadeur van de schrijfresidentie ‘Het huis van de dichter’ in Watou en maakt ze deel uit van de inspiratiegroep van het letterenhuis De Letterie in Oostende.
Lezingen
Lieve voorziet twee soorten lezingen:
1. Voorleesmoment en interview
Met een reeks lessen voordrachtkunst op zak, leest Lieve graag voor uit haar eigen werk. Ook vertelt ze over haar schrijfproces en evolutie, over de thema's in haar werk en over de verschillende projecten waar ze zich voor engageert, zoals De eenzame uitvaart, ‘Het huis van de Dichter’ en ‘Alfapret’, het voorleesuurtje voor kinderen in de stadsbibliotheek van Leuven. Deze lezing combineert Lieve liefst met een interview. Ze vertelt graag over wat haar boeit, uitdaagt en raakt, en de essentiële rol die poëzie in haar leven speelt. Deze lezing neemt ongeveer een uur in beslag.
2. Workshop 'poëzie en empathie'
Met deze interactieve lezing richt Lieve zich vooral tot een sociaal geëngageerd publiek, zoals studenten in een hulpverlenende richting, mensen die actief zijn in de welzijnssector, mantelzorgers of vrijwilligers. Lieve brengt een keuze gedichten en dichtbundels mee, zowel uit haar eigen werk als dat van andere dichters, die verband houden met het onderwerp. De gedichten worden voorgelezen door haarzelf of door iemand uit het publiek en worden besproken. De volgende vragen dienen als leidraad bij de discussie: wie voelt zich aangetrokken tot welk gedicht en waarom? Waarom is dit een goed gedicht? Waarom en hoe komt het bij jou binnen?
Met deze lezing wil ze aansluiten bij de leefwereld en interesse van de aanwezigen en hen laten ervaren hoe poëzie troostend en ondersteunend kan werken. Op deze manier wil ze haar publiek aanzetten tot meer lezen of tot het zelf schrijven van poëzie. De lezing kan ook gecombineerd worden met een interview.