Leo Timmers
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6 – 8 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Kleuteronderwijs, Basisonderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Leo Timmers

Biografie

Leo Timmers (1970) studeerde grafische vormgeving in Hasselt, maar woont en werkt sinds 1997 in Brussel. Hij beschrijft zichzelf als een prentenboekenmaker omdat hij niet alleen de verhalen illustreert, maar ook bedenkt en schrijft. Zijn verhalen worden hoofdzakelijk verteld door middel van beelden, met minimale tekst. Vaak zijn de personages in zijn boeken dieren, maar hun gedrag vertoont opmerkelijke gelijkenissen met dat van mensen. Humor speelt een belangrijke rol; zijn boeken zitten vol met grapjes, ongelukken en misverstanden. Ondanks de humor is er vaak een serieuze subtekst aanwezig. Leo gebruikt acrylverf en penselen om zijn illustraties te maken, maar experimenteert ook met andere materialen zoals sponsjes, scheermesjes en spuitbussen. Een boek maken duurt doorgaans een jaar.

In 2000 won Leo de Boekenpluim met ‘Blij met mij’, zijn eerste zelfgeschreven prentenboek. In 2012 werd ‘Boem’ bekroond met de Boekenpauw. In 2019 werd ‘Een huis voor Harry’ in Nederland verkozen tot 'Prentenboek van het Jaar', terwijl ‘The New York Times zijn boek ‘Aap op straat’ bekroonde met de 'Best Illustrated Children’s Books Award'. In 2022 werd ‘Het eiland van Olifant’ door dezelfde krant genoemd als één van de 10 beste kinderboeken van het jaar. Nadat hij in 2022 werd erkend als 'Meest bekroond auteur' door Iedereen Leest won hij in 2023 de Leesjury prijs voor de achtste keer met ‘De lieve krokodil’. ‘Het monstermeer’ stond in dat jaar op de longlist van De Boon Literatuurprijs en werd in 2024 in Duitsland met de 'Lezekompass' prijs bekroond. Zijn boekenwerden intussen vertaald in 32 talen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het monstermeer

Het monstermeer

Lezingen

Leo geeft twee soorten auteurslezingen:

1. Voor kinderen (4 - 8 jaar)

Leo leest voor terwijl hij beelden uit zijn boek projecteert. Kinderen worden op een interactieve manier betrokken bij de vertelling en uitgenodigd om samen na te denken over het verloop van het verhaal. Aansluitend maakt Leo op een flip-over een grote tekening, waarbij kinderen mogen suggereren wat hij zal tekenen. Hij neemt ook de tijd om vragen van kinderen te beantwoorden.

Deze lezingen duren 40 tot 45 minuten. Leo biedt geen workshops aan.

2. Voor studenten en volwassenen

Leo geeft ook lezingen voor mensen die geïnteresseerd zijn in hoe zijn boeken tot stand komen. Hij vertelt over het creatieve proces en licht zijn werkwijze toe aan de hand van beeldmateriaal, inclusief schetsen en dummy's. Hij bespreekt visuele ideeën, de structuur van een verhaal en de technieken die hij gebruikt om zijn illustraties te maken. Leo legt ook uit waarom visueel vertellen zo belangrijk voor hem is.

In een tweede luik praat hij ook over het belang van voorlezen en over de boeken die belangrijk waren voor zijn ontwikkelingen als prentenboekenmaker. Na de lezing is er mogelijkheid tot vragen en antwoorden.

Deze lezingen duren (in overleg met de organisator) 60 tot 90 minuten.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een beamer en projectiescherm. Leo brengt zelf een laptop met de nodige aansluitingen mee.
  • Bij spreken voor grote groepen wordt liefst een headset met geluidsversterking voorzien.
  • Leo geeft elk jaar maar een beperkt aantal lezingen, met een voorkeur voor bibliotheken en culturele centra.

Neem contact op met Leo Timmers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.