Astrid Sercu
Biografie
Astrid Sercu (1992) is gek op lezen, schrijven en acteren. Sinds 2011 is ze regelmatig op televisie te zien als het personage ‘Paula’ in de Ketnetreeks ‘Galaxy Park’. In 2014 studeerde ze af als leerkracht lager onderwijs en tot op heden geeft ze Woordkunst in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare. Ze is mama van twee zoontjes: Abel en Arend. Van kinds af aan droomde Astrid ervan spannende boeken te schrijven voor de jeugd. ‘Je zult van me houden’ (Clavis, 2019) was haar debuut. ‘Je kunt geen kant op’ (Clavis, 2020) is het langverwachte tweede deel. Astrid is een levendige verteller die haar publiek elke keer weet te inspireren.
Uitgelichte titels
Je zult van me houden
Je kunt geen kant op
Je speelt met vuur
Lezingen
Een lezing op maat van de hedendaagse jonge tiener? Check!
Heel wat tieners kennen Astrid als ‘Paula’ uit de Ketnetreeks ‘Galaxy Park’. In haar vlotte, flitsende ‘motivational peptalk’ vertelt ze jongeren van 12 tot 15 jaar hoe ze hun dromen najagen.
Deel 1: 'haar verhaal' (20min)
De lezing begint steevast met een korte oneliner die haar tweede jeugdboek ‘Je kunt geen kant op’ samenvat. Wat als een ontsnapte gevangene een middelbare school binnendringt en vier leerlingen gijzelt in een klaslokaal? Vervolgens stelt ze zichzelf voor, en op een beknopte, maar levendige manier vertelt ze haar levensverhaal: hoe ze als onzekere, onzichtbare puber ging acteren en schrijven. Ze vertelt over vallen en opstaan, over durven dromen, over geloven in jezelf.
Als leerkracht Woordkunst houdt Astrid enorm van vertellen, en weet ze als geen ander de aandacht van een jong publiek vast te grijpen. Wanneer ze vertelt over haar dertienjarige ik, onzeker en onpopulair, verstrooid en nooit de primus van de klas, kunnen heel wat leerlingen zich met haar identificeren. Ze legt dat boeken een belangrijke rol spelen in haar leven. Want waarom zou je lezen in een leven vol apps en bingewatchwaardige series? Boeken zijn volgens Astrid dé manier bij uitstek om het grijze, alledaagse leven af en toe te kunnen ontvluchten. Ze vertelt over haar favoriete boeken en verhalen, en over hoe deze haar hebben geholpen om uiteindelijk zelf de moed bijeen te rapen om haar eigen ding te gaan doen. Hoe ze als groentje haar eindeloze verbeelding besloot te bundelen in haar eigen schrijfsels.
Deel 2: 'schrijven – hoe doe je dat?' (15min)
Hoe begin je aan een boek? Astrid geeft de jongeren concrete tips over hoe ze zelf aan de slag kunnen met plak- en dagboeken, kortverhalen en meer. Ze legt uit dat er verschillende werkwijzen zijn om een verhaal neer te pennen, en dat het belangrijk is om de manier te vinden die het beste bij hun past. Ze laat hen kennismaken met het leven als jonge auteur en geef het begrip ‘lezen’ een hippe update. Ze legt voortdurend de link met sociale media, een onderwerp dat ook in haar boeken een grote rol speelt. Want ook voor beginnende lezers vind je op Instagram, Facebook en TikTok een schat aan informatie. Voor elk wat wils, en voor elk een hashtag. Lezen is niet meer wat het ooit geweest is. Astrid zoomt in op het begrip 'lezen' anno 2024.
Deel 3: voorlezen & activiteit (5min + 10 min)
Astrid leest een kort, spannend hoofdstukje voor uit ‘Je kunt geen kant op’, om de luisteraars nieuwsgierig te maken naar de verdere verloop van het boek. Optioneel gaat ze daarna nog even interactief met het publiek aan de slag. Met behulp van een toffe PowerPoint flansen ze samen een miniverhaal in elkaar.
Praktisch
- Graag de mogelijkheid om een PowerPoint af te spelen