Zarissa Windzak
Biografie
Zarissa Windzak (1987) is schrijver, communicatiemedewerker en kinderboekhandelaar. Dat ze verzot is op kinderboeken is nog zacht uitgedrukt. In 2021 debuteerde ze als auteur met haar prentenboek ‘Liever niet’, waarin ze het belang van toestemming en het aangeven van grenzen aan de kaak stelt. Naast een prentenverhaal bevat het boek ook een informatieve luik, waarbij kinderen én opvoeders samen hun web van vijf vertrouwenspersonen kunnen kiezen. In juni 2023 komt haar tweede boek 'Sssst! Dat mag je niet zeggen' uit, dat ze in samen schreef met Eva Dierickx en Kato Luyckx.
Uitgelichte titels
Liever niet
Sssst! Dat mag je niet zeggen
Adam Activist
Lezingen
Liever niet
Zarissa begint de lezing met zich voor te stellen en de kinderen op verschillende manieren te begroeten: een high-five, zwaaien, een hand boks, een elleboog. Daarna vraagt ze hen welke andere manieren er nog zijn om elkaar te begroeten. Ze vertelt de kinderen over Manoe, het hoofdpersonage uit het boek en leest vervolgens het prentenverhaal op een interactieve manier voor. Het verhaal eindigt met 'het web van vijf': een methodiek waarin de kinderen vijf personen aanduiden aan wie ze alles kunnen toevertrouwen en bij wie zij zich op hun gemak voelen. Zarissa vertelt eerst wie in haar eigen web van vijf zit. Daarna vraagt ze de kinderen om na te denken over hun eigen web van vijf.
Indien gewenst, volgt er na de lezing een interactief stoplichtspel. Tijdens dit spel worden kinderen uitgedaagd om verder na te denken over hun eigen grenzen.
Adam Activist
Adam houdt van skateboarden. Hij kan grinden, droppen en sliden. Maar dan ontdekt hij dat het skatepark in zijn buurt gaat sluiten om plaats te maken voor een nieuw flatgebouw. Adam komt meteen in actie. Hoe kan hij ervoor zorgen dat er naar hem wordt geluisterd? Zarissa leest voor uit Adam Activist en praat met kinderen over opkomen voor jezelf en elkaar. Daarna maken ze samen posters met slogans of schrijven een brief over een onderwerp dat zíj belangrijk vinden.
Sssst! Dat mag je niet zeggen
Kinderen vormen heel jong een beeld over zichzelf, anderen, de samenleving en hoe zij daarin passen. Met behulp van goed gekozen, inclusieve jeugdliteratuur krijgen ze de kans om een sterk gevoel van identiteit en eigenwaarde te ontwikkelen. Ze kunnen ontdekken dat ze gemeenschappelijke kenmerken hebben met anderen, terwijl ze respect en waardering krijgen voor hoe anderen eruitzien, zich gedragen en zich voelen. Maar wat maakt een boek inclusief? Waarop moeten we letten bij diversiteit in jeugdliteratuur? Tijdens deze lezing gaat Zarissa in op het belang van representatie, wat diversiteit in jeugdliteratuur betekent en hoe dit te vertalen naar onze boekenkast.
Dit is een lezing voor ouders, mensen met pedagogisch beroep, professionals, collectievormers en iedereen die interesse heeft in hoe je meer diversiteit, inclusiviteit in je (jeugd)boekenkast of die van je kinderen kan aanbrengen. De lezing duurt 1,5 uur en na afloop kunnen deelnemers ook enkele boeken aankopen die werden belicht.