Yves Saerens
Biografie
Yves Saerens (1983) is auteur en leraar zedenleer. In 2016 debuteerde hij met de historische roman 'De dwarsligger' (Houtekiet). Dit boek baseerde hij op een archeologische vondst in het hart van de kathedraal van Antwerpen in 1989. Daar troffen archeologen namelijk een loden sarcofaag aan, die om onbekende redenen dwars lag ten opzichte van de duizendtal andere graven. Als tiener had Yves al het idee om een verhaal te schrijven met de Antwerpse kathedraal als vertrekpunt, en op zijn 16de begon hij hiervoor onderzoek te voeren. Hij volgde de opleiding Criminologie met het idee dat die studie hem een kritisch beeld van de huidige maatschappij zou opleveren. Zo kon hij met een juiste onderzoeksinstelling de historische periode die centraal staat in zijn boek zelfstandig onder de loep nemen en afzetten tegen de hedendaagse tijdsgeest. Zijn tweede roman gaf Yves in eigen beheer uit: ‘Sien van Gogh’ (2020). Dit verhaal is opnieuw gebaseerd op waargebeurde feiten en laat een nieuw licht schijnen op de relatie tussen Vincent van Gogh en Sien Hoornik, een naaister en prostituee die de geschiedenis is ingegaan als zijn model en partner.
Uitgelichte titels
De dwarsligger
Lezingen
In zijn lezingen brengt Yves een vergeten stukje Antwerpse geschiedenis weer tot leven. We volgen het spoor van ’de dwarsligger’, het hoofdpersonage van het gelijknamig verhaal. De lezing wordt ondersteund door uitgebreid onderzoek en uniek beeldmateriaal.
Yves bespreekt uitgebreid de historische context van zijn verhaal: tussen de jaren 1678 en 1682 brak de zogenaamde Haestige ziekte uit in Antwerpen en werden de Nederlanden getroffen door een zware watervloed. Die laatste zette de kathedraal onder water en zorgde ervoor dat vele grafzerken los raakten. Hij belicht tijdens zijn lezing verschillende historische plaatsen zoals het knechtjeshuis, de bakkerstoren, het Groenkerkhof en de Antwerpse burcht. Yves laat je bovendien zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.
Praktisch
- De organisator voorziet een beamer met een projectiescherm.