Yves Peirsman
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs: buitengewoon, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO

Yves Peirsman

Biografie

Yves Peirsman (1982) kreeg de smaak van het schrijven te pakken toen hij als tiener drie keer op rij genomineerd werd voor de Matilda Prijs. Na zijn studies stortte hij zich helemaal op een carrière als taaltechnoloog, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. In 2020 won zijn manuscript 'De burgemeester' de Fintro Prijs Spannend Boek en debuteerde hij bij Uitgeverij Houtekiet. In oktober 2021 verscheen de opvolger, 'Oude wonden' (Uitgeverij Houtekiet). In Yves’ misdaadromans staat niet de politie centraal, maar de gewone man of vrouw die onbedoeld met een misdrijf in aanraking komt. Zijn boeken verweven persoonlijke verhaallijnen met spannende misdaadplots, en houden zo de lezer op het puntje van zijn of haar stoel.

 

Als schrijver en taaltechnoloog is Yves het liefst actief op het kruispunt van taal en artificiële intelligentie. Geïnspireerd door de huidige revolutie in AI werkt hij momenteel aan een roman waarin taaltechnologie een grote rol speelt. Daarnaast geeft hij vaak cursussen, lezingen en workshops over schrijven en AI.

Uitgelichte titels

Cover van boek Oude wonden

Oude wonden

Cover van boek De burgemeester

De burgemeester

Lezingen

Yves geeft twee soorten lezingen. De eerste belicht alle aspecten van een misdaadroman, de tweede zoomt in op schrijven en artificiële intelligentie.

 

1. Misdaadromans doorgelicht

 

Misdaadverhalen bevatten twee basisingrediënten: plot en personages. In zijn lezingen bespreekt Yves deze twee aspecten van een misdaadroman, en hoe ze samenwerken om tot een sterk verhaal te komen.

 

In het eerste deel van zijn lezing toont Yves hoe alles start met een goed personage. In zijn boeken wil Yves opzettelijk personages aan bod laten komen die in de misdaadliteratuur vaak buiten beeld blijven. Met name personages uit de LGBTQ-gemeenschap verdienen meer aandacht: zij komen veel vaker in aanraking met misdrijven dan gemiddeld, maar zijn in de Vlaamse misdaadliteratuur grotendeels afwezig. Yves gaat in op deze paradox, en vertelt hoe hij stapsgewijs driedimensionale karakters creëert met wie de lezers kunnen meeleven.

 

In het tweede deel van de lezing toont Yves hoe zijn misdaadplots tot stand komen: waar hij als schrijver zijn inspiratie haalt, en hoe hij dat eerste idee uitwerkt tot een plan voor zijn boek. Net als bij de personages vindt hij het belangrijk dat misdaadromans ook qua plot de vinger aan de pols van onze maatschappij houden. Veel elementen in zijn plot zijn dan ook geïnspireerd door de actualiteit. Hij bespreekt hoe hij een idee uitwerkt tot een plan voor zijn boek, en hoe dat boek vervolgens gestalte krijgt. 

 

De lezing sluit af met vragen uit het publiek.

 

2. Schrijven en AI

 

Sinds de komst van ChatGPT kan niemand nog ontsnappen aan generatieve AI. Plots kunnen computers niet alleen goed rekenen, maar zijn ze ook in staat om creatieve taken te vervullen die we tot voor kort als het exclusieve speelterrein van mensen beschouwden. In deze lezing zoomt Yves in op de werking, de mogelijkheden en de risico’s van generatieve AI.

 

We beginnen met een blik onder de motorkap van generatieve AI. Yves bespreekt hoe taalmodellen als ChatGPT, Gemini of Copilot getraind worden, waarin ze uitblinken, en waar ze nog mee worstelen. Daarna volgt het praktische luik: een reeks voorbeelden illustreert hoe zulke taalmodellen zich het beste laten gebruiken. Deelnemers die hun laptop meebrengen, kunnen de tips en tricks vervolgens zelf toepassen. 

 

Het tweede deel van de lezing verkent het landschap van gespecialiseerde AI-software voor schrijvers. Die software ondersteunt auteurs in de meest uiteenlopende genres, van marketingmateriaal tot fictie. Ze doet dat bovendien doorheen het hele schrijfproces: bij het brainstormen, schrijven en herschrijven. De lezing sluit af met een overzicht van de grootste uitdagingen en risico’s van generatieve AI — rond bijvoorbeeld bias, copyright en plagiaat. Achteraf is er tijd voor vragen.

Neem contact op met Yves Peirsman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.