Yves Kibi Puati
Biografie
Yves Kibi Puati Nelen (1985) werd geboren Kinshasa, Congo en verhuisde naar het grensstadje Essen in België. Op jonge leeftijd was hij al gepassioneerd door dichtkunst en het gesproken woord. Op de middelbare school was hij bezig met Nederlandstalige hiphop en trad hij ook graag op met het toneelgezelschap van zijn grootvader. Yves' passie voor het woord is sindsdien alleen maar gegroeid. Intussen stond hij al op vele podia als host en performer. Samen met Cleo Klapholz is hij oprichter van het poëziecollectief Proza-K.
In de zomer van 2021 stond Proza-K voor het eerst live op een podium in De Zomerfabriek in Antwerpen, en niet veel later kreeg het collectief ook een vaste plaats in de Kavka Oudaan met haar maandelijkse podium 'Dichters @ Kavka' met het doel om dichters, slam poets, rappers en andere woordkunstenaars een platform te geven om hun talenten aan een publiek te tonen.
In maart 2022 werd Proza-K uitgeroepen tot een van de Antwerpse stadsdichters, maar eind dat jaar besloten ze af te treden vanwege hun onvrede met het stadsbestuur. In januari 2023 besloot het duo om samen met andere collega’s ex-stadsdichters opnieuw van start te gaan als onafhankelijke stadsdichters van Antwerpen.
Lezingen
Proza-K biedt twee verschillende soorten auteursontmoetingen aan:
1. Het duo draagt voor uit hun eigen werk, eventueel in combinatie met 'poetic harvesting': een techniek waarbij de auteurs 'woorden oogsten' en daar à la minute een gedicht mee schrijven. Deze techniek wordt vaak gebruikt tijdens (cultuur)evenementen, waar het duo dan in een gedicht samenvat wat tijdens het event eerder al aan bod kwam. Op deze manier worden de hoogtepunten van het event nog een keer herhaald. Deze lezingen geven Cleo & Kibi zowel solo als in duo.
2. Proza-K biedt ook workshops aan die ze steeds in duo geven en waarbij deelnemers in twee groepen worden verdeeld om later aan te kunnen tonen dat samenwerking steeds leidt tot betere resultaten. Met deze workshops wil Proza-K mensen warm maken om zelf aan de slag te gaan met poëzie, woordkunst en de Nederlandse taal. De auteurs starten de workshop steeds met een reeks ritmische opwarmingsoefeningen waarbij ze de aanwezigen, afhankelijk van de doelgroep, uit hun comfortzone proberen te trekken:
- Wanneer de groep bestaat uit OKAN-leerlingen of nieuwkomers (bijvoorbeeld Encora NT2) wordt gefocust op de culturele achtergrond als sterkte van de deelnemers.
- Wanneer de groep bestaat uit jonge kinderen, ligt de focus op de brede interesses van de kinderen.
- Wanneer de groep bestaat uit middelbare of hogeschool studenten, ligt de focus op taalkennis.
In een tweede fase gaat de groep aan de slag met woorden rond een bepaald thema, ook steeds afhankelijk van de doelgroep. Afhankelijk van de duur van de workshop, kan hierbij ook wat meer theoretische achtergrond worden meegegeven over wat poëzie precies is. Tot slot maakt de groep zelf een gedicht door middel van woordassociaties, waarbij ze hun opgedane kennis en ervaring kunnen toepassen.