Wouter Dehairs
Biografie
Wouter Dehairs (1981) is een schrijver van misdaadromans. Hij denkt dat hij een unieke blik heeft op de wereld en wil die blik, via de omweg van zijn romans, graag delen met anderen. Die romans spelen zich opvallend vaak af in Brussel, de Belgische hoofdstad die haar functie als decor van zich afschudt en het podium opeist als grillige, inspirerende, duistere hoofdfiguur. Zijn derde boek, ‘Nachtstad’ (Lannoo, 2021), werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.
Uitgelichte titels
Lockdown
De Graffitimoorden
Nachtstad
Lezingen
Een schrijver is in de eerste plaats een lezer. Wouter is schrijver geworden, omdat hij een gretige lezer was. De verhalen van talloze andere schrijvers waren stuk voor stuk deuren die opengingen in zijn hoofd en hem toegang gaven tot verborgen werelden. Als schrijver open je ook deuren, alleen leiden ze niet alleen naar verborgen werelden, maar ook naar verborgen kanten van jezelf. In zijn lezingen wil hij het publiek een blik gunnen op die verborgen kanten én hen stimuleren om de gesloten deuren in hun eigen hoofd te openen.
Een lezing duurt ongeveer 45 minuten en kan ook de vorm van een interview aannemen. Afhankelijk van de vorm legt Wouter uit hoe hij schrijver geworden is, hoe het leven van een schrijver eruitziet, waar zijn inspiratie vandaan komt, wat lezen en schrijven voor hem betekenen, hoe verbeelding, durf en nieuwsgierigheid de belangrijkste tools van een schrijver zijn, hoe grammatica en woordenschat nog veel belangrijkere tools zijn, wat de valkuilen zijn bij het schrijven, hoe je nooit moet opgeven, hoe je geluk moet hebben en hoe je vooral niet mag vergeten om plezier te hebben. Een goed verhaal en een publiek dat ernaar luistert. Meer is het niet. Meer hoeft ook niet. De literatuur is een chauffeur die één oog op de voorruit en één oog op de achteruitkijkspiegel houdt. Haar wortels liggen in een eeuwenoude orale traditie van verhalen vertellen. Graag neemt hij zijn plekje in die traditie in.
De boeken van Wouter delen stuk voor stuk een gemeenschappelijke noemer: Brussel. Alle personages lopen rond in deze stad, terwijl de stad eerst en vooral ook in hen zit. In zijn boeken is Brussel niet louter een achtergrond, maar een levend organisme, een duister nevenpersonage, een grotesk podium waar alle aspecten van het moderne leven zich manifesteren. In zijn lezingen wilt Wouter aantonen hoe je via de grootstadsroman een hele samenleving onder de loep kunt nemen. Het genre van de misdaadroman leent zich bij uitstek tot een sociologische analyse van onze hedendaagse tijd, omdat uitgerekend dit genre de vinger legt op de breuklijnen in de samenleving; de plekken waar het misloopt.
Praktisch
- De enige technische ondersteuning die Wouter nodig heeft, is het gebruik van een laptop en een projectiescherm (een laptop kan hij ook zelf meebrengen).
- Wouter heeft al lezingen gehouden voor grote (100) en kleine (10) groepen. Bij kleine groepen focust hij meer op interactie.
- Bij grote groepen blijft het eerder een monoloog (al dan niet met een gesprekspartner op het podium).