Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Duurzaamheid, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Wim De Vos

Biografie

Wim De Vos (1981) is germanist en leerkracht. Hij houdt ervan wanneer personages hem bij de hand nemen en een verhaal in slepen. 

Schrijfwedstrijden gaven hem zin om meer met schrijven te doen, een eigen schrijfsite gaf hem de moed om daar meer mee naar buiten te treden. In 2024 wordt hij opgemerkt bij Clavis en verschijnt het jeugdboek 'Winnie en de flopsies'.

Natuur, familie en het ongewone/magische dat zomaar in het dagdagelijkse verschijnt, zijn belangrijke motieven in zijn verhalen. Ook stemmen van vroeger en vandaag zijn vaak leidraden in zijn teksten, zoals de twee dialogen die voor 'Het Bankje' door OpenDoek in een podcast werden gegoten.

Uitgelichte titels

Cover van boek Winnie en de flopsies

Winnie en de flopsies

Lezingen

Wim gaat gedurende een lesuur met de leerlingen op stap in de wonderlijke wereld van 'Winnie en de flopsies'. Dat doet hij door het gesprek aan te gaan, door voor te lezen en hen actief te betrekken. Wim polst eerst naar hun interesses: lezen ze? Welke boeken? Hij legt uit dat lezen als fitness voor de hersenen is (en dat daarom volwassenen zo op dat lezen blijven hameren). 

Wim vertelt daarna kort over zichzelf, hoe hij is beginnen schrijven, wat zijn inspiratiebronnen zijn enzovoorts. Hierbij komen vaak vragen naar voren als: hoe lang duurt het om een boek te schrijven? Hoeveel verdien je?

Daarna wordt er gefocust op het boek zelf. Wim leest enkele stukjes voor en vraagt de ideeën van de deelnemers. Hij brengt hun fantasie op gang door hen een tekening te laten maken van een flopsie: een fantastisch wezentje dat op een bijzondere manier met een mens is verbonden. 

"Stel dat je zelf met zo’n wezen verbonden was, hoe zou jouw flopsie er dan uitzien? Hoe zou hij heten en praten? Wat is er bijzonder aan de manier waarop flopsies praten? Kan je een eigen taaltje verzinnen?"

Tot slot komt Wim nog even terug op de magie van het schrijven. Hij laat hen zien dat alles wat de kinderen bedenken, een verhaal kan worden. Stel dat ze de wereld van de flopsies kunnen uitbreiden, welk wezen zou daar dan in terecht kunnen komen? Op die manier komt de groep, indien gewenst, uiteindelijk tot een schrijfopdracht. Als organisator kan je vooraf met Wim bespreken wat het niveau van die oefening kan of mag zijn.

Omdat bloemen een belangrijk motief zijn in de verhalen uit zijn boeken, sluit Wim steeds af met een cadeautje: een zakje met calendula bloemzaadjes. 

Als het goed gaat, blijven de leerlingen na de lezing/workshop achter met een hoofd vol schrijfideeën en véél zin om in een boek te duiken!

Praktisch

  • De lezing werkt het best in kleinere groepen of een standaard klasgroep (tot maximaal 50 leerlingen).
  • Als organisator voorzie je een projector met HDMI-aansluiting en projectiescherm. Een smartboard werkt ook prima. Wim heeft geen internetverbinding nodig.
  • Als organisator voorzie je twee vellen papier per leerling, een pen/potlood om te schrijven en genoeg kleurpotloden voor de hele groep om samen te kunnen tekenen. 

Neem contact op met Wim De Vos

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.