
Van Gas (Kurt Van Gasse)
Biografie
Van Gas (Kurt Van Gasse) (1977), is ingenieur en jeugdauteur. Hij schreef 'Wille - de wraak op Miss Halitosis' (Uitgeverij Pelckmans), een spannend jeugdboek vol absurde humor voor kinderen vanaf 10 jaar. Door zijn vrolijke spreidstand tussen taal en techniek sijpelt flink wat wetenschap zijn werk binnen. Lezen is voor Van Gas een groot plezier. Een plezier dat hij graag doorgeeft in zijn boeken en lezingen.
Van Gas maakt deel uit van This Is How We Read, het vierkoppige literair collectief achter de gelijknamige blog. Samen organiseren ze jaarlijks de populairste columnwedstrijd van de Lage Landen en publiceerden ze bij Uitgeverij Pelckmans al twee scheurkalenders met 365 leestips.
Uitgelichte titels

Wille : de wraak op Miss Halitosis
Lezingen
Van Gas geeft twee soorten interactieve lezingen:
Lezing als jeugdauteur
In de workshop over WILLE – de wraak op Miss Halitosis vertelt Van Gas eerst het verhaal, aan de hand van de schetsen en illustraties van Melvin. Dan duikt hij samen met de groep in een aantal thema’s uit het boek. Bij de ‘wet van Murphy’, bijvoorbeeld, komen pech en vervloekingen aan bod. Bij ‘stankjes’ onderzoekt de groep zwavelverbindingen, waar zwavel vandaan komt en waarom sommige dingen stinken, zoals de infernale adem van Miss Halitosis (en windjes, uiteraard). Bij het thema ‘explosies’ legt de auteur uit wat een explosie precies is, waar buskruit vandaan komt en hoe Wille die kennis gebruikt in het boek.
De les is uitermate interactief, waarbij de auteur illustraties, proefbuisjes met zwavel en filmpjes gebruikt, stukjes voorleest en de kinderen nauw betrekt bij de thema’s. Zijn achtergrond als ingenieur zorgt op een vlotte manier voor een forse dosis STEM in de lezing, met de hilarische passages uit het boek als vrolijke noot.
Een tweede variant van de lezing voorziet een creatief luik waarbij de kinderen samen met Van Gas inzoomen op booswichten en schurken in de jeugdliteratuur. Daarna gaat de groep zelf aan de slag en bedenken ze met de hulp van de auteur hun eigen levensechte booswichten.
De lezingen zijn geschikt voor het basisonderwijs vanaf het vierde leerjaar en voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs. In samenspraak met de leerkrachten of organisatoren kunnen andere accenten gelegd worden. De standaardversie van een lezing past in een les van 50 minuten, maar langere sessies zijn zeker mogelijk. Deze interactieve lezingen komen het best tot hun recht in groepen van maximaal 25 – 30 leerlingen. Een projector of een verbinding met een smartboard is voldoende qua benodigd materiaal. Voor de lezing met de workshop over booswichten is schrijf- en tekenmateriaal nodig.
Lezing De eerste zin
This Is How We Read strooit al sinds 2015 enthousiast met boekentips. Eerst alleen op de blog thisishowweread.be, later ook op de literaire scheurkalenders ‘De Eerste Zin – Een boekentip voor elke dag’. Rond een selectie van meer dan 700 tips en boekopeners hebben Barbara De Munnynck, Katrien Elen en Kurt Van Gasse een lezing opgebouwd. Voor iedereen die leesinspiratie en tips zoekt om bewuster te kiezen voor boeken die echt bij je passen.
Tijdens een lezing van 70 à 90 minuten geven Barbara, Katrien en Kurt houvast aan gretige (of aarzelende) lezers, die door het enorme boekenaanbod wel eens last hebben van keuzestress. This Is How We Read schiet de weifelende lezer te hulp met een spervuur van boekentips en leesweetjes, gepassioneerd geciteerde boekopeners en hier en daar een filmpje waarin schrijvers aan het woord komen.
De lezing is interactief opgebouwd. Er is ruimte voor het publiek om binnen een gesprekssfeer aan te vullen en in te pikken op de persoonlijke verhalen van de twee sprekers. Niets zo fijn als (lees)ervaringen uitwisselen onder gelijkgestemde boekenzielen!