
Tom Sauer
Biografie
Tom Sauer (1969) is professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen en auteur van het boek 'De Strijd voor Vrede' (Polis/Pelckmans, 2017) waarin hij drie thema’s behandelt in de vorm van een uitgebreid essay: terrorisme en onze Syriëstrijders, de oorlog in Oekraïne, en het gevaar van kernwapens. De rode draad doorheen het boek is het begrip 'inclusie', of beter: het gebrek hieraan. Tom is actief aanwezig in het maatschappelijk debat door het schrijven van opiniestukken (De Standaard, De Morgen, de Tijd, Knack) en het geven van interviews. Hij is gedreven door het beschrijven en verklaren van belangrijke veiligheidskwesties in de internationale politiek, zoals de oorlog in Oekraïne en de kernwapenproblematiek. Door het populariseren van die kennis hoopt hij zijn steentje bij te dragen tot een veiligere en betere wereld.
Uitgelichte titels

De Strijd voor Vrede. En Hoe We die Kunnen Winnen.
Lezingen
Tom start zijn lezingen met het tegenover mekaar plaatsen van het dominante oorlognarratief en het vredenarratief omtrent de oorlog in Oekraïne, en geeft aan welke experten en auteurs deze narratieven aanhangen. Hij citeert en verwijst specifiek en uitvoeriger naar het boek ‘Falend Licht’ van Ivan Krastev.
De rode draad doorheen de drie thema's uit zijn boek is het begrip 'inclusie', of beter: het gebrek daaraan. Tijdens zijn lezingen behandelt Tom meestal slechts één van de drie thema's uit zijn boek (terrorisme en Syriëstrijders, de oorlog in Oekraïne en het gevaar van kernwapens) en vormt 'inclusie' steeds de rode draad. Hij gaat ook in op hoe hij zijn rol als auteur en academicus ziet: niet enkel als beoefenaar van de wetenschap in een ivoren toren, maar ook voor het ruimere publiek hier bij ons (en dus gepopulariseerd). Als schrijver neemt hij meerdere gedaanten aan.
Tom geeft al geruime tijd lezingen over het gevaar van kernwapens, maar sinds de publicatie van 'De Strijd voor Vrede' ook in het bijzonder over de oorlog in Oekraïne. Hij maakt gebruik van een PowerPointpresentatie en maakt de lezing zo interactief mogelijk door regelmatig vragen te stellen aan het publiek. Inhoudelijke vragen en debat worden voorbehouden voor een uitgebreider vraaggesprek na de lezing.
Naast de essays uit zijn boek, is de inhoud van Toms lezingen verder grotendeels gebaseerd op zijn uitvoerige kennis over de internationale politiek en de bijhorende geschiedenis. Daarnaast durft hij ook kritisch zijn ten aanzien van de mainstream media als bron, die volgens hem vooral het oorlognarratief bezigen maar verder te weinig aandacht hebben voor diplomatie en vrede.
Praktisch
- Duurtijd lezing: idealiter 75 à 90 minuten exclusief vraaggesprek. Een kortere lezing is ook mogelijk.
- Als organisator voorzie je een beamer en projectiescherm. Een laptop brengt Tom zelf mee.
- Geluidsversterking, al dan niet noodzakelijk in functie van de grootte van de zaal en het aantal toehoorders.