Stappenplan auteurslezing in de klas

Hoe kunnen we leerkrachten stimuleren om een auteur uit te nodigen in de klas en hoe kunnen we hen helpen om van een auteurslezing op school een echt succes te maken? Als antwoord op die vragen ontwikkelden we een stappenplan met concrete handvaten en tips. Lees hier onze aanpak en toekomstplannen.

Een auteurslezing in de klas in 8 stappen

Een geslaagde auteurslezing die je leerlingen stimuleert om meer te lezen begint met een goede voorbereiding. Maar ook op de dag zelf én erna zijn er nog factoren die het succes van de lezing bepalen. In het stappenplan focussen we op de voorbereiding, want als je het bezoek van een auteur doordacht aanpakt en integreert in een krachtig taal- en leesbeleid op school, levert dat het meeste op. Hoe meer leerlingen op voorhand rond het bezoek gewerkt hebben, hoe leuker ze het zullen vinden om de auteur te ontmoeten.

Waarom auteurs uitnodigen in je klas?

Uit het onderzoek ‘Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen’ van de Nederlandse Stichting Lezen en De Schrijverscentrale uit 2018 blijkt dat “kinderen na een goed voorbereid bezoek van een auteur meer gaan lezen, en in veel gevallen ook andere boeken gaan lezen dan ze gewend zijn. De schrijver werkt als katalysator van leesmotivatie, dankzij het persoonlijke verhaal en het persoonlijk contact. Een schrijver in de klas maakt lezen leuker en zorgt voor een enorme piek in het lezen. Niet alleen van de boeken van de schrijver zelf, maar ook andere boeken en verhalen komen tot leven. Kinderen worden aan het denken gezet, begrijpen boeken beter en ze vinden het heel leuk om een schrijver in het echt te ontmoeten.”

Wij willen poëzie op een niet-klassieke manier bij onze leerlingen brengen. Daarom hebben we Seckou Ouologuem uitgenodigd voor een workshop slam poetry. Dat past beter bij de leefwereld van onze leerlingen, die meer affiniteit hebben met rap. Ik vind het zelf ook interessant om te zien hoe poëzie op een moderne manier gebracht kan worden.

Joke Bollen, leerkracht Nederlands in PIVA, de referentie op het vlak van secundaire opleidingen in bakkerij, slagerij, hotel en toerisme in Antwerpen.

Als de leerlingen de historische context kennen, kunnen ze het verhaal veel beter vatten. Ik heb op voorhand ook afgestemd met Eva en Kristof, zodat ze wisten welke fragmenten de leerlingen gelezen hadden. Ze waren trouwens de perfecte leerkrachten: ze hadden het perfecte format voorbereid, met een goede inleiding, begeesterend vertellen en een activerend momentje tussenin.

Angelique Hoogstoel, leerkracht op het Imelda Instituut in Molenbeek, over de lezing van Eva Kamanda en Kristof Bohez.

Nog meer praktijkvoorbeelden met concrete tips

Onze ambitie voor dit schooljaar is nog meer verhalen en voorbeelden verzamelen van leerkrachten die auteurslezingen inzetten voor een krachtig taal- en leesbeleid op school. Vanaf oktober zullen die eerste praktijkverhalen op de site komen. Heb je zelf veel tips en inspiratie die je met andere leerkrachten hierrond wilt delen? Laat ons zeker iets weten via info@auteurslezingen.be.

Binnenkort komen deze artikels online:

  • Auteur Gerda Van Erkel en leerkracht Griet Potters vertellen over het rimpeleffect van een auteurslezing die Gerda in het voorjaar gaf in Turnhout.
  • Stagiaire-leerkracht Melina Pasanikolakis bereidde in de Vrije Basisschool De Schatkist in Antwerpen een auteurslezing van Sophia Honggokoesoemo voor met anderstalige nieuwkomers.

Hou dus zeker onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Artikels voor leerkrachten

Je vindt nu al veel tips & inspiratie over auteurslezingen in de klas op onze onderwijspagina, bijvoorbeeld met overzichten van lezingen over specifieke onderwijsthema’s en verslagen van auteurslezingen buiten het vak Nederlands.