'Een vlam Tasmaanse tijgers' van Charlotte Van den Broeck

Patrick Peeters, beleidsmedewerker non-fictie en poëzie bij Literatuur Vlaanderen, deelt graag een boekentip van een auteur die je kunt uitnodigen voor een auteurslezing.

Een van de voordelen om te werken voor de buitenlandafdeling van Literatuur Vlaanderen is dat je af en toe boeken kunt lezen nog voor ze verschenen zijn. Toen mij een boekentip werd gevraagd, wist ik dan ook meteen welk boek ik zou uitkiezen. Op 1 oktober verschijnt de langverwachte opvolger van ‘Waagstukken’, het succesvolle non-fictiedebuut van Charlotte Van den Broeck uit 2019. De sneak preview die ik kreeg, verzekerde me ervan dat het nieuwe boek, ‘Een vlam Tasmaanse tijgers’ (De Arbeiderspers, 2024), vintage Van den Broeck is.

De invalshoek van het nieuwe boek is wederom verrassend en eigenzinnig.

Charlotte Van den Broeck gaat op zoek naar de sporen van de uitgestorven Tasmaanse tijger. Haar reis brengt haar via dierentuinen en natuurhistorische collecties op tal van plekken in Europa, langs filosofie, wetenschap en fictie tot in Australië en diep in de bush van Iutruwita oftewel Tasmanië, waar enkelingen pootafdrukken en wildcamerabeelden verzamelen in de hoop te kunnen bewijzen dat het dier nog leeft. Maar ook de persoonlijke benadering die ‘Waagstukken’ zo bijzonder en meeslepend maakte, is aanwezig. Aan de hand van de droevige ecologische geschiedenis van de Tasmaanse tijger reflecteert ze over verlies, over hoop in tijden van klimaatcrisis en over de verwoestende en herstellende vermogens van verhalen.

In ruil voor het treffend gedetailleerde en ontroerende openingshoofdstuk met het portret van de grootmoeder geef ik graag een deel van mijn bibliotheek weg.

Nog een leuk weetje om af te sluiten: Charlotte Van den Broeck schrijft het Poëziegeschenk 2025. De bundel zal een handvol gloednieuwe gedichten bevatten in het thema van Poëzieweek 2025: lijfelijkheid. Het resultaat kun je lezen vanaf 30 januari 2025, Gedichtendag.