
Tijl Nuyts
Biografie
Tijl Nuyts (1993) is auteur en dichter. Zijn poëziedebuut 'Anagrammen van een blote keizer' (Polis, 2017) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs. Zijn tweede bundel 'Vervoersbewijzen' (Wereldbibliotheek, 2021) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs en genomineerd voor de shortlist van De Grote Poëzie Prijs. In 2023 won hij de PrixFintroPrijs in de categorie Nederlandse literatuur. Zijn debuutroman 'Grondwerk' verschijnt in juni 2025 bij Atlas Contact. Hij werkt momenteel aan een derde dichtbundel.
Tijl maakt deel uit van Versopolis, een Europees poëzieplatform. Hij stond op verschillende podia, van De Nacht van de Poëzie en La Foire du Livre tot Poetik Bazar en Kunstenfestival Watou. Zijn gedichten, korte verhalen en essays verschenen onder meer in De Gids, Tirade, Het Liegend Konijn, De Nederlandse Boekengids, Rekto:Verso en De Lage Landen. Gedichten uit 'Vervoersbewijzen' werden vertaald naar het Engels door David McKay en naar het Frans door Daniel Cunin.
Uitgelichte titels

Anagrammen van een blote keizer

Vervoersbewijzen

Grondwerk
Lezingen
Een lezing van Tijl kan verschillende vormen aannemen. Dat kan gaan van een gesprek met een interviewer tot een vraaggesprek met het publiek of van voordrachten met een inleiding tot een workshop waarin het publiek wordt geprikkeld om zelf met woorden en teksten aan de slag te gaan. Tijl gaat graag in overleg met de organisator om de geschikte vorm te vinden.De organisator kan verschillende focussen kiezen:
- 'Grondwerk': een gesprek over Tijls debuutroman, met voordrachten van passages en focus op uiteenlopende thema’s gaande van klimaat en mens-dierverhoudingen tot complottheorieën, activisme en het leven in de grootstad. De vorm van het gesprek en de thema’s die uitgelicht worden kunnen variëren naargelang van de voorkeuren van de organisator en het publiek.
- Poëzie: voordrachten van gedichten uit Tijls recentste bundel 'Vervoersbewijzen' en uit zijn nieuwe poëzieproject; een speelse dichtbundel die focust op de Belgische grondwet. De voordrachten kunnen aan elkaar verbonden worden door een gesprek met een interviewer of door Tijl zelf, die ook graag in het gesprek gaat met het publiek.
- Proza en poëzie: een combinatie van de twee bovenstaande focussen is ook mogelijk.
- Interactieve schrijfworkshop: Op basis van teksten die Tijl meebrengt (van hemzelf en van andere auteurs uit ons eigen taalgebied en daarbuiten) wordt het publiek geprikkeld om zelf met woord en tekst aan de slag te gaan. De vorm van de workshop kan variëren naargelang van de voorkeuren van de organisator en het publiek.