Tijdens de aanvraagronde met deadline 1 mei, heeft de adviescommissie Auteurslezingen tien nieuwe auteurs op de auteurslijst opgenomen. 

Proza

De van oorsprong Poolse Alicja Gescinska kwam op haar zevende met haar familie naar België. Na een studie Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent promoveerde ze aan diezelfde universiteit in 2012 tot doctor in de filosofie. Haar debuutroman Een soort van Liefde verscheen dit jaar bij De Bezige Bij.

Heleen Debruyne is redacteur bij Radio Klara en doet in haar podcast ‘Vuile Luikens’ onderzoek naar seks en het lichaam. Ze schrijft voor onder andere deBuren over kunst en cultuur. Ze debuteerde dit voorjaar met De Plantrekkers (De Bezige Bij), een tragikomische roman  waarin het leven van hoofdpersoon Willem een wending neemt wanneer verschillende mensen en nationaliteiten samenkomen in zijn woonplaats Roeselare. 

Schrijver en docent Mathijs Duyck behaalde een doctoraat in de letterkunde aan de Universiteit Gent en geeft momenteel les aan anderstalige nieuwkomers. Zijn romandebuut Woensdag verschijnt in het najaar van 2016 bij Manteau.

Tom Kenis heeft een achtergrond in Islamitische Studies en Internationale Zaken en werkte vier jaar in het Midden-Oosten en Berlijn. Tegenwoordig woont hij in Brussel, waar hij werkt als schrijver, publicist en vertaler. In zijn thriller De Kansmachine (Manteau) zoeken drie werknemers van een consultancybureau naar hun kans op een beter leven.

Kinder- en jeugdliteratuur

Ingrid Vandekerckhove studeerde Germaanse filologie en werkte onder andere bij een uitgeverij en aan het Goethe-Institut. In augustus van dit jaar verschijnt haar allereerste kinderboek Super! (Clavis), over de avonturen die Lotte en Felix beleven wanneer ze plots helemaal alleen opgesloten zitten in een warenhuis.

Non-fictie

Literair journalist Dirk Leyman is redacteur bij De Morgen, waarvoor hij onder andere Nederlandstalige en Franstalige literatuur recenseert. Daarnaast publiceert hij in talloze Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Hij is coauteur en samensteller van twee literaire stedenboeken. In 2015 verscheen zijn bejubelde boek Lezen. Een gebruiksaanwijzing. De wereldliteratuur in vijftig personages (Polis).

Voormalig journalist en nieuwsanker Johan Op de Beeck schreef verschillende non-fictieboeken, waaronder de bestsellers Napoleons nachtmerrie (EPO) en Waterloo (Manteau). Daarnaast is hij tegenwoordig actief als publicist en communicatieadviseur.

Ronny Mosuse werd in de jaren ’90 bekend als zanger en muzikant van The Radios. In 2016 bracht hij zijn eerste boek uit. In De verborgen geschiedenis van mijn vader (Van Halewyck) gaat hij op zoek naar het verhaal van zijn Congolese vader, die in 1964 naar België kwam en die hij nooit echt gekend heeft.

Poëzie

Maya Wuytack studeerde in 2010 af aan het KASK in Gent als Master in Drama. Sindsdien is ze actief als multidisciplinaire artiest in theater, performance, poëzie en dans. Tevens publiceerde ze twee boeken, de dichtbundel Ontbreekbaarheid (Berghmans Uitgevers) en de biografie Persona non grata (Epo), waarin ze samen met haar zus Serena het levensverhaal van hun vader, beeldend kunstenaar Frans Wuytack, vertelt.

Na een jarenlange loopbaan aan de Universiteit van Gent, begon Luc Martens in 2004 opnieuw met dichten. Inmiddels zijn veel van zijn gedichten in literaire tijdschriften gepubliceerd en werd zijn werk verschillende keren bekroond. Voor de periode 2014 – 2016 is hij aangesteld als de tweede stadsdichter van Deinze.