Steven Van De Putte
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Leescompetenties, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO

Steven Van De Putte

Biografie

Steven Van de Putte (1976) is licentiaat in de letterkunde en jurist. Hij heeft een sterk geloof in vooruitgang, cultuur als maatschappelijke motor en de maakbaarheid van de samenleving. Met een gevoel voor titanisme treedt hij als auteur de literaire en wetenschappelijke uitdagingen tegemoet. Vanuit een centraal idee dat maatschappijen en steden gevormd worden door een samenspel van sociale hard- en software. Hij schreef over zijn liefde voor een zachte stad in zijn debuutbundel 'Moederstad' (De Scriptomanen,2018). Hij schreef over regelgeving als sociale hardware in meerdere juridische publicaties bij uitgeverij Politeia, waaronder 'De opvolging van mandatarissen: een draaiboek' (2023). Tot slot vond hij een unieke symbiose tussen zijn juridische achtergrond en zijn literaire aspiraties in het boek 'Iedereen stadsdichter' (Politeia, 2024) waarin stadsdichterschap laveert tussen sociale wetenschap, projectmanagement, literaire passie en maatschappelijk gedreven urbanisme. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Iedereen stadsdichter

Iedereen stadsdichter

Lezingen

In 2023 neemt Steven Van de Putte na vier jaar afscheid als stadsdichter van Deinze. Om af te kicken van zijn ambt, reist hij zes maanden door Vlaanderen en Nederland. Van Amsterdam tot Kortrijk raakt hij aan de praat met stadsdichters over wat hen bezig houdt. Overal ontdekt hij een onvoorwaardelijk grote liefde voor de stad. Al die unieke verhalen brengt hij nu op het podium. Van gedichten op strandballen in Hoogstraten of in bronzen medaillons op de markt in Deinze over een ode aan de wielercultuur bij Willie Verhegghe tot filmgedichten en volksliedjes bij Peter Holvoet-Hanssen. Hij vertelt over stadsdichters die astronaut willen zijn, heksen verdedigen, tatoeages zetten, bloemzaden uitdelen of het Lappersfortbos beschermen tegen industriële hebzucht.

Hij doorspekt zijn verhaal met ontroerende en troostende gedichten, zoals het gedicht dat Bart Moeyaert voordraagt tijdens de begrafenis van de kleine Luna in Antwerpen. En met sterke filmpjes waarin hij illustreert hoe stadsdichters naast therapeut, talentcoach, dromenvanger en performer ook de poëtische bouwmeesters van een zachte stad zijn. Maar Steven Van de Putte wakkert ook het maatschappelijke debat aan. Stadsdichters mogen stemadvies geven, zich op X opwinden over racistische partijen en het Vlaamse onderwijsbeleid op de korrel nemen. Een gedicht dat communiceert met de stad, is immers altijd een stadsgedicht. En de artistieke vrijheid is heilig.

Deze unieke lezing, waarin Steven een interactieve vertelstijl combineert met poëzieperformance en waarin hij achtereenvolgens spreekt over de kritische liefde van de stadsdichter voor zijn stad, de betekenis van poëzie in de publieke ruimte en de acht maatschappelijke functies van de stadsdichter, is gebaseerd op ‘Iedereen stadsdichter’, zijn boek dat in 2024 bij Politeia is verschenen en het midden houdt tussen Stevens memoires, een bloemlezing van uitstekende stadsgedichten uit Vlaanderen en Nederland en een handleiding over de samenwerking tussen stadsdichters en lokale besturen. 

Praktisch

De organisator voorziet een laptop, een projectiescherm, beamer en luidsprekers die aangesloten zijn op de beamer. Hij voorziet tevens een micro voor de spreker. 

Neem contact op met Steven Van De Putte

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.