Sigrid Wallaert
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Sigrid Wallaert

Biografie

Sigrid Wallaert (1996) is filosoof en auteur van 'Kwaad spreken: Wie gelooft de boze vrouw?' (Letterwerk, 2023). Zowel in haar academisch werk aan de Universiteit Gent als in haar schrijven en spreken hecht ze veel belang aan publieksfilosofie. Thema's als kennisonrecht, woede, feminisme, en de medical humanities vormen een rode draad doorheen haar bezigheden. Ze zet er sterk op in om academisch onderzoek toegankelijk te maken voor een breder publiek, zowel door haar academisch werk laagdrempeliger te maken als door haar schrijven en spreken voor mensen zonder achtergrond in de filosofie. Sigrid schreef al voor De Morgen, De Standaard, De Nederlandse Boekengids, Bij Nader Inzien, en andere publicaties. Ze werkt momenteel aan haar tweede boek.

Uitgelichte titels

Cover van boek Kwaad spreken: Wie gelooft de boze vrouw?

Kwaad spreken: Wie gelooft de boze vrouw?

Lezingen

Filosofie kan intimiderend zijn. Dr. Sigrid Wallaert spreekt uit ervaring: toen ze zelf studeerde, had ze absoluut niet de indruk dat er in de filosofie plaats was voor mensen als zij of interesses als de hare. Pas toen ze tijdens haar master de feministische filosofie ontdekte, ging er een wereld voor haar open. Dit kon filosofie dus ook zijn, merkte ze. Maatschappelijke geëngageerd, inclusief voor verscheidene perspectieven, en literair verantwoord.

Nu ze zelf geregeld aan de andere kant van het spreekgestoelte staat, doet ze dat met een missie: filosofie zo toegankelijk en verwelkomend mogelijk maken. Met die houding begint ze aan haar lessen binnen de universiteit, maar net zo goed aan lezingen voor een breed publiek. Filosofie hoeft immers helemaal niet intimiderend te zijn, en filosofen evenmin. Door transparant te zijn over haar eigen proces en achtergrond, geeft Wallaert een blik achter de schermen van de academie. Ze vindt het belangrijk haar eigen niet-weten, haar eigen twijfels en gedachtengangen, niet te verhullen - ze maken immers een belangrijk deel uit van haar schrijfproces. Die doctorstitel betekent immers niet dat ze de waarheid in pacht heeft. Met haar publiek creëert ze steeds een sfeer van openheid, dialoog en uitwisseling.

Die houding komt ook overeen met de inhoud van haar werk. Sigrid's eerste boek getiteld 'Kwaad spreken: Wie gelooft de boze vrouw?', biedt de eerste Nederlandstalige inleiding tot het filosofisch concept van kennisonrecht (voor het eerst bedacht door de Britse filosofe Miranda Fricker). In die theorie draait het er ook net om kennis toegankelijk en democratisch te behandelen. Om kritisch te zijn over wie we als geloofwaardig beschouwen en waarom, en om eerlijker te zijn in hoe we zo’n oordelen vellen. Bij het tegengaan van kennisonrecht draait het om twee dingen: stereotypen tegengaan en concepten aanreiken. Dit zijn ook de twee hoofddoelen die Wallaert in haar lezingen meedraagt. Ze streeft ernaar het stereotype beeld van de filosoof te doorbreken, en tegelijk haar publiek nieuwe concepten aan te reiken om in hun dagelijks leven toe te passen.

Die basisdoelen kunnen in allerlei contexten toegepast worden. Zo geeft Sigrid lezingen over kennisonrecht zelf, maar brengt ze de theorie ook in verband met actuele thema’s als woede, feminisme, klimaatactivisme, medisch onrecht, en zelfs Taylor Swift. De inhoud en het niveau van de lezing past ze telkens aan (de leeftijd en/of voorkennis van) het doelpubliek. Op basis van een overzichtelijke en visueel prikkelende presentatie vertelt ze met enthousiasme en begeestering over haar onderzoek.

Sigrid's lezingen zijn leesbevorderend op verschillende manieren: ze verwijst tijdens het praten naar allerlei inspirerende auteurs wiens werk verband houdt met het hare, of die nu onder de noemer van filosofie, literatuur, of literaire non-fictie vallen. Indien gewenst verzorgt ze ook een leeslijst met aanvullende literatuur op maat. Daarnaast is haar missie om filosofie toegankelijk te maken er ook op gericht het lezen van filosofisch getinte teksten aan te moedigen. Filosofie is immers meer dan Kant en Heidegger. Er schrijven talloze stemmen vanuit andere perspectieven (vrouw, zwart, queer) in andere genres (zoals poëzie) en in andere tijden (van de klassieke oudheid tot vandaag). Die rijkdom wil Sigrid graag meegeven. Ze kreeg eerder al de feedback dat ze enthousiast en empathisch overkomt, en er zo in slaagt om haar publiek op hun gemak te stellen én warm te maken voor het lezen van filosofie.

Praktisch

  • De lezing zelf duurt ongeveer een uur, waarna er ruim tijd is voor discussie en dialoog.
  • Sigrid maakt gebruik van een PowerPointpresentatie. Als organisator voorzie je een beamer en projectiescherm.
  • De grootte van de groep mag vrij ingevuld worden: Sigrid heeft ervaring met groepen van 15 tot 250 personen.

Neem contact op met Sigrid Wallaert

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.