Sarah Wagemans
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Sarah Wagemans

Biografie

Sarah Wagemans (1971) woont in Rivierenland en werkt in Antwerpen. Ze studeerde Germanistiek in Antwerpen, fotografie aan de academie in Hoboken, woonde een tijd als straatmuzikant in Athene en als journalist in Belgrado, trok als fotograaf doorheen de VS en geeft sinds 2001 les in het volwassenenonderwijs (Nederlands aan anderstaligen).

Met 'Loopgravenonderbreking' debuteerde Sarah Wagemans in maart 2021. Haar tongue-in-cheekgedichten werden geprezen in vaktijdschriften als Poëziekrant en op de sofa van Winteruur bij Wim Helsen door Rachida Lamrabet. Maar ze doken ook op tijdens betogingen, solidariteitsfeesten en herdenkingsdagen voor het verzet tegen de nazi’s. Met De diva die ge zijt kwam er een opvolger in augustus 2023.

Sarah schreef ook opiniestukken voor De Standaard en eerder voor MO* Magazine, SamPol en DeWereldMorgen (waarvoor ze ook eindredactie en vertaalwerk deed). In het voorjaar van 2023 was ze vrijwilliger bij Dichters van wacht. Verder stond ze ook op het podium voor De Sprekende Ezels, Kom dichter, De nacht van de poëzie / Duizend dichters, CC De Factorij Zaventem, De 8 mei-coalitie en Internationale vrouwendag.

In september 2023 werd ze uitgenodigd om een gedicht te schrijven als introductie voor het boek 'Muiterij' van Peter Mertens.

Uitgelichte titels

Cover van boek Loopgravenonderbreking

Loopgravenonderbreking

Cover van boek De diva die ge zijt

De diva die ge zijt

Lezingen

Sarah Wagemans zoekt graag het publiek op, omdat ze gelooft in uitwisseling, wederzijdse inspiratie en leren van elkaar. Dat doet ze in de klas tijdens haar lessen Nederlands voor anderstalige volwassenen en tussendoor ook op podia waar poëzie en actualiteit mogen samenvloeien.

Die combinatie leidt vaak tot een spel met taal en communicatie, zowel in haar werk, maar evengoed met de leerlingen en het publiek. Daaruit groeide de vaststelling dat ook (bewust) minimalistische taal of gebrekkige taalkennis tot inzicht in de realiteit kan leiden, helend of motiverend kan werken en spontaan poëzie tot stand kan brengen. Iedereen kan poëzie maken, soms is dat gewoon heel erg plezant en ook dat is goed.  

OPTIES

Een lezing van Sarah Wagemans staat op zichzelf of maakt deel uit van een groter geheel (een literair festival, themadag, boekvoorstelling van iemand anders,…).

Verschillende varianten zijn mogelijk: 

  • lezing (intro en voordracht van een aantal gedichten) met nabespreking (60’) 
  • lezing (intro en voordracht van een aantal gedichten) met nabespreking en workshop (90’ tot 120’)

Elke lezing kan met of zonder: 

  • eigen minimalistische muzikale begeleiding (shruti-box, duimpiano, mondharmonica, kazoo, tafelbel) 
  • volledige performance met beeldprojectie van eigen werk, zowel foto als video 

Op vraag van de organisator kan gekozen worden voor een specifiek thema (liefde, dood, ouderdom, oorlog, vluchtelingen, natuur en klimaat, politiek, de toestand van de wereld, de mens en alle eigenaardigheden, racisme, feminisme, schrijven en activisme).

Indien vooraf geen thema wordt bepaald, wordt de logica van de dichtbundels van de auteur gehanteerd en maakt Sarah zelf een selectie die aansluit op de actualiteit en de verschillende manieren waarop mensen daarmee omgaan. 

Sarah gaat achteraf graag in gesprek met het publiek, zowel over de inhoud van de selectie en haar gedichten als over de vorm. Elementen van zo’n gesprek zijn haar inspiratiebronnen, de gemaakte selectie, auteurs met gelijkaardige thema’s en de manier waarop haar gedichten zowel qua denkproces als technisch tot stand komen.  

Tijdens de nabespreking zullen er dichtbundels / teksten uitgedeeld worden van Sarah zelf en van de auteurs die voor inspiratie hebben gezorgd, waarin het publiek kan bladeren en waarover in gesprek kan gegaan worden. Er kan bv. door het publiek een gedicht gekozen worden dat op een of andere manier geraakt heeft, van daaruit kan verder gebabbeld worden. Inspiratiebronnen zijn oa Rachida Lamrabet, Fikry El Azzouzi, Patti Smith, Laurie Anderson, Lou Reed, Bob Dylan, Maya Angelou, Paul Van Ostaijen, Tom Lanoye, Ronelda S. Kamfer, Radna Fabias, Lydia Davis, Babs Gons, Ruth Lasters, Yousra Benfquih, Ramsey Nasr, Lawrence Ferlinghetti, Ghayath Almadhoun, Alara Adilow.

Op het einde van een lezing zijn de dichtbundels van de auteur verkrijgbaar en elke deelnemer krijgt een leeslijst met een overzicht van de inspiratiebronnen voor de lezing.

Aansluitend bij een lezing kan een workshop aangeboden worden, waarbij het publiek interactief onder begeleiding zelf aan de slag gaat met woord, beeld en/of instrument. Het maximum aantal deelnemers voor een workshop is 20.

Praktisch

  • Bij een voorleessessie volstaat een geluidsinstallatie met microfoon en statief.
  • Voor muzikale begeleiding wordt een tweede microfoon met statief voorzien en een stoel en tafeltje.
  • Voor beeldprojectie is een beamer nodig en een scherm, gordijn of muur.
  • Voor een workshop is nood aan voldoende ruimte, zitplaatsen, tafels, papier en schrijfgerief.

Neem contact op met Sarah Wagemans

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.