Sandra Roobaert
Biografie
Sandra Roobaert (1968) schrijft poëzie, (blog)artikels, boekrecensies en interviews. Ze werkt voor Oost West Centrum (Orval), Content (Leuven) en Villa VanZelf vzw. Daarnaast is ze kopijredacteur poëzie bij Meander Magazine en gastredacteur bij Verzin. Ze volgde een tweejarige opleiding poëzie aan de Schrijversacademie in Antwerpen, won de Poëzieprijs van de stad Oostende in 2022 en debuteerde in 2023 met 'De inventaris van wat blijft' bij uitgeverij De Zeef. Haar gedichten verschenen in Het Liegend Konijn en Poëziekrant, online op Meander Magazine en Het Gezeefde Gedicht en in gelegenheidsbundels.
Sandra omschrijft zichzelf als iemand met groene longen. Ze leeft duurzaam zonder in een kramp te schieten, is verknocht aan haar moestuin en actief binnen de klimaatbeweging. Dat vertaalt zich in maatschappelijk geëngageerde gedichten over universele thema's: relaties, de band met natuur, rouw en verlies, mentale gezondheid. Sandra laat zich graag leiden door de verwondering dat dingen zijn zoals ze zijn en de vraag of het ook anders zou kunnen. De potentiële barst onder het oppervlak trekt haar aan, maar net zo goed kansen om te verbinden of grenzen op te rekken.
Lezingen
Sandra biedt een aantal vaste formules aan maar staat open voor variaties. Haar lezingen ontstaan steeds in nauw overleg met de organisator.
1. Interactieve lezing uit eigen werk (duur: 1 uur)
Sandra leest voor uit eigen werk, in samenspel met het publiek. Ze legt thema's en titels van gedichten voor en laat via de keuzes van het publiek de lezing tot stand komen. Behalve het voorlezen zelf is er ruimte voor achtergrond en inspiratiebronnen. Wat doet het gedicht met de toehoorders, wat maakt het eventueel herkenbaar of universeel? Ook vragen die spontaan opkomen krijgen een plek.
2. Lezing met interviewer (duur: 1 uur)
Sandra gaat in interactie met een interviewer die wordt aangesteld door de organisator. Doorheen het gesprek belichten ze thema's en invloeden, haar creatieve proces en evolutie als auteur. Het gesprek wordt afgewisseld met voorleesmomenten en er is ruimte voor vragen uit het publiek, zowel tijdens als na de lezing.
3. Lezing 'Dichter bij poëzie' (duur 1,5 uur | maximum 20 à 25 deelnemers)
In deze lezing neemt Sandra haar eigen dichterschap en gedichten als aanknopingspunt en brengt ze in relatie met het werk van anderen. Het publiek krijgt zo een breder zicht op poëzie en hoe ze op een treffende manier levens- en wereldthema's kan verwoorden: liefde, vriendschap, ouderschap, verlies, eenzaamheid en vervreemding, de band met natuur, migratie, ... Wat maakt dat een gedicht de lezer raakt? Hoe dragen stijlmiddelen bij aan de betekenis en de emotionele lading? Wat maakt een strak gecomponeerd gedicht anders dan een prozagedicht? Welke elementen uit leven en werk wekken onze interesse om een auteur verder te gaan lezen of bestuderen? De deelnemers krijgen aan het eind van de lezing een lijst mee met de titels van de gelezen gedichten en de bundels waaruit deze afkomstig zijn.
Praktisch
- Voor de lezing 'Dichter bij poëzie' voorzie je als organisator en beamer en een projectiescherm.