Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Duurzaamheid, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar

Samuel Hanegreefs

Biografie

Samuel Hanegreefs (1986) is journalist en auteur. Hij schrijft over de klimaatcrisis, internationale politiek en China. Eerder werkte hij voor de krant De Tijd. Inmiddels woont hij in Amsterdam waar hij schrijft voor meerdere media.

Als journalist leerde Samuel voor het eerst echt over de klimaatverandering. Meestal moest hij over slecht nieuws rapporteren: grote droogtes en overstromingen, of internationale toppen die mislukten. Maar het werd voor hem steeds duidelijker dat de oplossingen zomaar voor het oprapen liggen. En dat die vaker dan je zou denken van kinderen en jonge mensen komen.

Want áls het ons lukt om de klimaatcrisis af te wenden, dan zal het dankzij Greta en alle anderen zijn. Die verhalen wil Samuel in beeld brengen. Om aan iedereen te laten zien dat niemand te klein is om het verschil te maken.

Uitgelichte titels

Cover van boek De toekomst is van ons - Jongeren in actie voor het klimaat

De toekomst is van ons - Jongeren in actie voor het klimaat

Lezingen

Samuels lezing staat in het teken van zijn boek ‘De toekomst is van ons – jongeren in actie voor het klimaat’ en gaat over verhalen die kaderen in de klimaatcrisis. De korte, journalistieke portretten voor kinderen en jongeren van 11+, vormen daarbij de basis.

Aan de start van de lezing vertelt Samuel over zijn eigen motivatie om dit boek te schrijven. In ‘De toekomst is van ons’ beschrijft hij hoe klimaatactivisten elk hun eigen manier kiezen van actie voeren. Want niet iedereen vindt het leuk om op de barricades te staan. Dat geldt ook voor Samuel. Hij koos ervoor om een boek te schrijven, en zo zijn kennis te delen en te laten zien hoe we klimaatverandering kunnen beperken.

Samuel vertelt ook over de gesprekken die hij voerde met klimaatactivisten en wetenschappers, en die de basis vormden voor zijn boek. Ook blogs van kinderen en jongeren over de hele wereld en andere ‘grote mensen’-boeken hebben hem geïnspireerd, zoals die van Jonathan Safran Foer, David Wallace-Wells en Jelmer Mommers. Samuel legt uit hoe hij al die kennis precies heeft omgevormd tot een boek.

Vervolgens bestaat de lezing uit twee delen, beide interactief.

Eerst gaat de groep in gesprek aan de hand van stellingen die gebaseerd zijn op verhalen uit het boek. Een aantal voorbeelden:

• Bij Greta Thunberg uit Zweden startte alles met haar schoolstaking. Want als je geen toekomst meer hebt als gevolg van de klimaatcrisis, zegt ze, dan heeft het toch geen zin om naar school te gaan. Eens of oneens?

• Vliegtuigen stoten veel CO2 uit. Daardoor is vliegen niet goed voor het klimaat. Piloot Todd Smith uit Engeland wil om die reden zelfs nooit meer vliegen. Wat vinden jullie van zijn keuze?

De kinderen krijgen daarna even tijd om in kleine groepjes na te denken over twee opdrachten. Welke klimaatactie kunnen ze bedenken voor hun school? En welk verhaal over het klimaat zouden zij willen vertellen?

Tot slot geeft Samuel de kinderen tips mee over hoe ze al lezend meer te weten kunnen komen over de klimaatcrisis. Want zijn boek is lang niet het enige waar ze inspiratie uit kunnen halen. Denk aan de boeken van Marc ter Horst, ‘Hoe je alles kunt veranderen’ van activiste Naomi Klein, ‘Mijn verborgen impact’ van Babette Porcelijn, en natuurlijk ‘Niemand is te klein om het verschil te maken’ van Greta Thunberg.

Neem contact op met Samuel Hanegreefs

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.