Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Pieter Gaudesaboos

Biografie

Illustrator, auteur en vormgever Pieter Gaudesaboos (1979) spreekt met zijn fantasie en humor alle leeftijden aan. Ieder prentenboek is weer helemaal anders, maar toch pik je een Gaudesaboos er zo uit. Al twintig jaar worden zijn prentenboeken gepubliceerd in binnen- en buitenland. Daarbij werd hij meermaals bekroond, met onder andere de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Boon Literatuurprijs en verschillende boekenwelpen.

Pieters werk is speels, origineel, met nostalgische en absurde trekjes. Hij werkt vaak met collages en gemengde technieken, combineert fotografie, digitale illustraties en waterverf. De vormgeving van zijn boeken doet hij helemaal zelf.

Pieter groeide op in Brugge, samen met zijn drie zussen. Zijn studies grafische vormgeving en fotografie leidden hem naar Gent. Daar woont hij nog steeds, met zijn vriend Tomas en hun twee dochters Leah en Suzie.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een zee van liefde

Een zee van liefde

Cover van boek Tommie en de torenhoge boterham

Tommie en de torenhoge boterham

Cover van boek Wat zit er in die kist?

Wat zit er in die kist?

Lezingen

Lezing 1: op locatie voor kinderen van de derde kleuterklas tot het derde leerjaar

Pieter verwelkomt het publiek door zich voor te stellen aan de hand van een ludiek zelfportret. Hij brengt korte fragmenten uit enkele boeken of leest voor en projecteert prenten uit een boek. Hij zorgt er ook voor dat de kinderen zelf creatief aan de slag gaan door samen het allerkleinste boekje ter wereld te maken.

 

Lezing 2: digitaal voor kinderen van het eerste tot het vierde leerjaar

De klas krijgt een week voor de auteurslezing een link waarmee ze een kennismakingsfilmpje kunnen bekijken. Daarmee kan de leerkracht onmiddellijk testen of het scherm en de geluidsinstallatie voldoen aan de kwalitatieve vereisten. In het filmpje krijgen de kinderen wat algemene informatie en zien ze enkele illustraties die hun nieuwsgierigheid wekt. Ze horen Pieters stem, maar zijn gezicht is nog niet te zien. Hij beeldt foto’s af van willekeurige mensen en huizen en laat hen raden hoe hij er uitziet en waar zijn atelier is.

Om de digitale auteurslezing toch interactief en exclusief te maken vraagt Pieter de kinderen om drie originele vragen door te mailen. Op de dag van de auteurslezing mogen ze op hun ene handpalm een grote rode stip tekenen en op de andere een groene stip om te stemmen welk verhaal Pieter vertelt. Daarna volgt er een creatieve opdracht. De leerkracht ontvangt een pdf met het draaiboek en praktische benodigdheden.

Praktisch

Lezing 1: op locatie

  • De lezing wordt gehouden voor groepen van 10 tot 50 kinderen.
  • De lezing duurt een uur.
  • Volgende zaken voorziet de organisator:
    • De organisator voorziet een laptop. Pieter voorziet een PowerPointpresentatie op memory stick.
    • Er is een beamer en een projectievlak aanwezig, bij voorkeur een grote witte muur. Hoe groter de projectie, hoe imposanter de beleving! De kinderen kijken hun ogen uit als ze de figuren levensgroot zien verschijnen.
    • De kinderen mogen op de grond, op een kussen of op een stoel in een halve cirkel rond het projectievlak zitten. Let er op dat de achterste rijen niet te ver van het projectievlak verwijderd zijn. De creatieve verwerking kan gewoon op de grond, of als dat kan aan een tafel.
    • Er is een verduisterde ruimte nodig.
    • Per leerling voorziet de organisator een scherp grijs schrijfpotlood. Een gom is niet nodig, maar voorzie enkele slijpers en extra potloden.
  • Verplaatsingskosten:
    • Als de reistijd met de trein korter is dan één uur vanuit station Gentbrugge: 30 euro.
    • Als de reistijd met de trein langer is dan uur vanuit station Gentbrugge: 30 euro + 15 euro per half uur.
  • Pieter doet minimaal twee lezingen per locatie (voormiddag) en maximaal vier lezingen per locatie (twee in de voormiddag en twee in de namiddag).
  • Pieter geeft per dag maximaal één lezing met korting.

Lezing 2: digitaal

  • De lezing wordt gehouden voor groepen van tot 50 kinderen, indien gewenst opgedeeld in twee aparte klassen met elk een eigen beeldscherm.
  • De lezing duurt 40 tot 45 minuten.
  • Volgende zaken voorziet de organisator:
    • Een computer met Zoom-verbinding, beamer/projectiescherm of smartboard, eventueel externe geluidsboxen. In de voorbereidende PDF wordt de leerkracht uitdrukkelijk gevraagd om de techniek op voorhand grondig te testen en tijdens de auteurslezing een begeleider met enige computerkennis in de buurt te houden om eventuele technische problemen meteen op te lossen.
    • Tijdens de auteurslezing wordt de klasmicrofoon uitgeschakeld. De klas kan alleen communiceren met gebaren of via de chatbox.
  • Het is niet toegestaan om een video-opname te maken van de auteurslezing. Dit wordt duidelijk gecommuniceerd aan de bibliotheek en de scholen. Fotograferen mag wel.
  • De links naar de video’s (filmpje kennismaking, tutorial en verrassing) mogen niet doorgestuurd worden naar andere klasgroepen of derden. Gebruik is uitsluitend toegestaan in het kader van deze auteurslezing.
  • Vanaf twee online lezingen is het mogelijk om korting aan te vragen. Per bibliotheek of school maximaal één lezing met korting.

Neem contact op met Pieter Gaudesaboos

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.