
Peter De Voecht
Biografie
Peter De Voecht (1982) publiceerde de roman 'Slachtvlinders' (Uitgeverij In de Knipscheer, 2015), twee geïllustreerde verhalen ('Dwarrelstad' en 'De vrouw van de schilder', Uitgeverij De Eenhoorn, 2017&2019) en poëzie en proza in verschillende literaire tijdschriften. Hij werkt als schrijfcoach en als lesgever creatief schrijven. In maart 2025 verschijnt 'Creatief Schrijven. 52 inzichten en opdrachten om je schrijfspier te trainen' (Uitgeverij Lannoo). Momenteel werkt hij aan zijn novelle 'Kopvis' (Nijgh & Van Ditmar, 2025 of 2026) en aan zijn eerste kinderboek, getiteld 'Sofamama' (2025 of 2026). Hij wordt vertegenwoordigd door agent Jelte Nieuwenhuis.
Als lesgever en coach probeert hij toegankelijk te zijn: iedereen is welkom om te (leren) schrijven. Als schrijver trekt hij die lijn door: hoewel sommige van zijn teksten eerder absurdistisch tot abstract kunnen zijn, wil hij vooral (blijven) genieten van het schrijven. Alles met de glimlach, dus. Het serieuze hoeft niet te serieus -- en het niet-serieuze neemt hij best serieus.
In zijn werk vind je thema's als geheugenverlies, depressie, existentialisme, surrealisme. Hij gelooft oprecht dat zinvol prullen en mislukken en daarna vooral verder prullen, de sleutel is tot het schrijven.
Uitgelichte titels

Dwarrelstad

De vrouw van de schilder

Creatief Schrijven. 52 inzichten en opdrachten om je schrijfspier te trainen.
Lezingen
Als lesgever creatief schrijven en lesgever aan de opleiding tot docent creatief schrijven (via Creatief Schrijven vzw) heeft Peter veel ervaring met het opstellen van lezingen en lessen. Hij vindt het belangrijk deelnemers te laten nadenken over aspecten van het schrijverschap, of over bepaalde thema's.
Bij zijn boekpresentaties probeerde hij ook een praktische component in te schakelen. Zo kunnen aanwezigen uitgedaagd worden om mee te denken, om uit hun comfortzone te komen en hun eigen creativiteit ontdekken. Als hij in het verleden leesclubs modereerde, was dit ook hier een eigen component. Dit kan overigens zo eenvoudig zijn als mensen in één zin een autobiografie te laten schrijven, zo concreet of zo abstract als ze zelf willen. Het blijkt telkens een fijne ijsbreker wanneer die zinnetjes worden voorgelezen.
Inhoudelijk werkt hij geregeld rond psychologische of sociale thema's. Het kinderboek 'Sofamama' - dat nog moet verschijnen - gaat over een kind dat probeert om te gaan met een moeder die niet uit de sofa geraakt. (Het woord staat niet letterlijk in het boek, maar deze moeder heeft een depressie.) In zijn twee prentenboeken voor volwassenen - 'Dwarrelstad' en 'De vrouw van de schilder' - willen de hoofdpersonages leren omgaan met het geheugenverlies/de dementie van hun geliefden. Als het om lezingen gaat, wilt hij benadrukken dat het hierbij voor hem niet gaat om een academische benadering van deze psychologische aspecten; hij is geen psycholoog. Wel legt hij de focus op personages, op de emoties, op de gevolgen ervan en hoe je dat al dan niet symbolisch-metaforisch kan tonen.
Het schrijfboek ('Creatief Schrijven') steunt op een voor hem belangrijke overtuiging: dat iedereen - iedereen! - creatief is. Dat het niet gaat om creativiteit aanleren, maar eerder bepaalde drempels afleren. Lezingen die in het verlengde liggen van dit werk, gaan vooral over de kracht van creativiteit, over het belang van de toepasbaarheid van literaire technieken en methodologie, en over het eigen schrijfproces en hoe dat gestaafd wordt door voorgenoemde aspecten.
Hij heeft geen vaste opbouw qua lezingen. Dit is doelbewust: hij past zijn lezingen liefst zoveel mogelijk aan, aan de noden van de organisatie of deelnemers. Enkele principes zijn wel wederkerend: het staat iedereen vrij van mening met hem te verschillen, dat levert soms erg interessante inzichten op (zowel voor publiek als voor hem). Iedereen is welkom, ongeacht geaardheid, religie, etniciteit, enzovoort. (Ter illustratie: hij geeft jaarlijks ook een lessenreeks creatief schrijven aan gedetineerden; hiervoor is het belangrijk een flexibele voorbereiding te hanteren.)
Wat in de lezingen aan bod kan komen: inspiratie, het creatieve proces (zo heeft hij in het verleden al scans van mijn schrijfschriftjes met cursisten gedeeld), de thematieken, en interpretaties. Wat interpretaties betreft zal hij die nooit willen sturen - hij vindt het belangrijk dat elke lezer een 'eigen' boek maakt van zijn boeken. Gezien zijn ervaring als lesgever creatief schrijven vindt hij het ook interessant om de aangewende schrijftechnieken te overlopen waardoor het boek tot stand is gekomen. De eerder vermelde praktische kant (bv. schrijfprompts omtrent het thema van het boek waarbij deelnemers worden uitgedaagd een eigen mening te vormen over de tekst) probeert hij ook zoveel mogelijk in te zetten, bijvoorbeeld in een kennismakingsrondje in het begin van de lezing.
Tot slot: hij is inzetbaar bij alle leeftijdsgroepen. Hij heeft lezingen/workshops gegeven in de lagere school en was voorleesvrijwilliger in de bibliotheek, waar de gemiddelde leeftijd drie à vier was.
Praktisch
- Afhankelijk van de aard van de lezing, wordt gebruik gemaakt van een powerpoint (in overleg).
- Een whiteboard/blackboard is vaak handig: Peter werkt graag met schema's/tekeningen.
- Microfoon is niet nodig, tenzij bij erg grote groepen.
- Alle groepsgroottes zijn mogelijk, zolang dit op voorhand voldoende meegedeeld wordt.