PEN Vlaanderen is de auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting en zich inzet voor vervolgde schrijvers. PEN Vlaanderen komt specifiek op voor schrijvers, bloggers, dichters, journalisten of theatermakers die zijn moeten vluchten door wat ze schreven.

PEN Vlaanderen wil zoveel mogelijk scholen en leerlingen kennis laten maken met deze auteurs en met hun literaire werk. Dat doet de organisatie via het concept van een duo-lezing: daarbij krijg je een PEN-auteur én een Vlaamse auteur die actief is bij PEN samen op bezoek in de klas. De Vlaamse auteur interviewt de PEN-auteur en leidt mee het gesprek met de leerlingen.

Waarom een duolezing met een PEN-auteur?

Leerlingen krijgen informatie over de impact van (een gebrek aan) vrije meningsuiting, over leven in een land waar je niet geboren bent, over identiteit en hoop, over mooie woorden en nieuwe kansen. Die thema’s worden veel concreter wanneer de leerlingen erover horen uit de mond van iemand die het echt heeft meegemaakt.

 

Hoe gaat zo’n lezing in zijn werk?

Leerlingen lezen vooraf en/of ter plekke een tekst van de PEN-auteur en gaan daarover in gesprek. Ze maken dus kennis met zowel het literaire werk als het leven van de PEN-auteur en praten met hem over zijn teksten, onder begeleiding van de Vlaamse auteur.

 

Wie kan je op bezoek krijgen?

Nisma Al Aklouk komt uit Palestina en schrijft proza en theaterteksten. Ze woont sinds 2012 als politiek vluchteling in Brussel.

Abduallah Maksour studeerde in Syrië literatuur. Hij deed journalistieke ervaring op bij o.m. Al Jazeera (2006) en het Duitse Instituut voor Oorlog en Vrede (2007). Hij heeft al vijf romans op zijn naam staan. In 2014 arriveerde hij in België als politiek vluchteling.

Hoshang Ossi is een Koerdische dichter, schrijver en journalist die sinds 2010 in Vlaanderen verblijft. Hij werkte als journalist bij de Koerdische televisiezender ROJ TV en bij het Koerdische tijdschrift Sorgel. Na bedreigingen door het Syrische regime ontvluchtte hij het land in 2009.

Alia Serouji is een Syrische dichteres. Haar vader moest enkele decennia geleden zijn land ontvluchten, zijzelf volgde later. Alia is sterk bezig met het thema vrouwelijke dichters.

Majid Matrood is een Iraakse dichter die sinds de jaren tachtig in zijn thuisland veel poëzie publiceerde, ondanks politieke vervolging onder het regime van Saddam Hussein. Sinds 2005 woont hij in Antwerpen.

Alhadi Agabeldour komt uit Soedan en is mensenrechtenactivist, dichter en schrijver van kortverhalen. Hij moest zijn land verlaten om zijn eigen veiligheid en die van zijn familie te kunnen  garanderen. Sinds 2009 leeft hij als politiek vluchteling in Brussel.

 

Praktisch

Wil je in je klas een duolezing organiseren met een PEN-auteur? Stuur dan een mail naar info@penvlaanderen.be. Vermeld in de mail welke PEN-auteur je wil uitnodigen en wanneer, en voor welk(e) (aantal) groepen.

PEN zorgt voor de aanwezigheid van een begeleidende auteur. Voor de twee auteurs (PEN-auteur + begeleider) betaal je 120 euro + de vervoersonkosten. 

 

Meer informatie

Op de website van PEN Vlaanderen vind je meer info over de auteurslezingen en de beschikbare auteurs. Je vindt er ook suggesties over hoe je de lezing kan voorbereiden met je klas.