Een nieuwe reeks auteurs is opgenomen op de auteurslijst. Vanaf nu kunnen organisatoren van lezingen een subsidie aanvragen ook voor deze 29 boeiende auteurs.

Proza

De uit Wit-Rusland afkomstige Aleksandr Skorobogatov woont en werkt sinds de jaren negentig in Antwerpen. Zijn roman Portret van een onbekend meisje werd in 2015 in het Nederlands vertaald en uitgegeven bij Cossee.

Aloka Liefrink debuteerde in 2010 met de autobiografische roman Verweesd (Vrijdag). Daarna schreef ze verschillende thrillers, waaronder Onderhuids (Borgerhoff & Lamberigts) samen met Luc Delfo.

Geert De Belder bewerkte een verhaal uit 1922 van H.P. Lovecraft tot het luisterboek De sluimerende gruwel (Rubinstein). De hoofdstukken worden afgewisseld met beklemmende muziek op cello en loopstation, wat het verhaal nog spannender maakt dan het al was.

Han Zinzen begon twintig jaar geleden met het schrijven van journalistieke teksten. Inmiddels zijn er ook twee romans van hem verschenen, zijn debuut In Drijfzand (Manteau) en Broers waren we (Vrijdag).

Schrijver en historicus Hans Boers werkt voor het federale Cegesoma in Brussel, waar hij hoofdredacteur is van De Oorlogskranten, een wekelijkse heruitgave van kranten uit de Eerste Wereldoorlog en het interbellum. In 2015 publiceerde hij samen met Karel Strobbe en Pieter Serrien het historische reisboek Van onze jongens geen nieuws (Manteau).

Hugo Luijten doet in zijn debuutroman Offer, die in september 2016 zal verschijnen bij The House of Books, de tocht van een van zijn voorvaders in WOI over.

Jeroen Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen. Hij publiceerde verschillende prozaboeken (waaronder de trilogie WijWinst, en Wil) en schrijft daarnaast columns en stukken voor het theater, waaronder het vierentwintig uur durende Mount Olympus.

Joost Vandecasteele is schrijver en stand-upcomedian en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (Arbeiderspers) waar hij meteen mee in de prijzen viel. In 2016 komt zijn nieuwste boek Jungle uit bij Lebowski.

Lize Spit won in 2013 zowel de jury- als de publieksprijs van WriteNow! en publiceerde begin dit jaar haar zeer succesvolle romandebuut Het Smelt (Das Mag Uitgevers). Daarnaast is ze gastdocent Schrijven op de LUCA School Of Arts in Brussel en geeft ze scenariocursussen bij Wisper.

Dichter en essayist Marc Tiefenthal vertaalde de afgelopen jaren vele teksten, waaronder zijn eigen gedichten en de verhalenbundel Iedereen playmobil (Vrijdag) van Nicolas Ancion. Hij geeft lezingen over het belang van vertaling in literatuur en de kenmerken van hedendaagse literatuur.

Margot Vanderstraeten schrijft naast proza ook columns, opiniestukken en interviews voor kranten en bladen. Voor haar eerste roman Alle mensen bijten (Querido) won ze in 2003 de Debuutprijs. In haar meest recente Het Vlindereffect werkt een terroristische aanslag in Mumbai lang na bij een Amerikaanse vrouw.

Ria Massy geeft Nederlandse les aan laaggeschoolde allochtonen. Voor en over haar cursisten schreef ze het boek De taart van Tamid (Wablieft), vol verhalen in eenvoudige taal.

Rokus Hofstede is Nederlands essayist en vertaler van Franstalige literatuur, in het bijzonder essayistisch proza. Hij is de vaste vertaler van Pierre Michon, maar vertaalde ook tal van boeken van Georges Simenon. In 2015 verscheen Swanns kant op, een vertaling die hij samen met Martin de Haan maakte van het meest beroemde deel van A la recherche du temps perdu van Marcel Proust.

Ex-komiek Tim Foncke schreef de brievenboeken De geachten (Thomas Rap), Het leven is goed als je niet deelneemt (de Hof van Jan) en de roman God is klein geschapen (Lebowski). Hij werkt daarnaast als tekstschrijver voor diverse tv-programma’s.

Tom Cornu studeerde geneeskunde maar koos uiteindelijk toch voor het schrijven. In de voorbije jaren schreef en regisseerde hij toneelstukken en een documentaire. In 2015 kwam zijn debuutroman Wat overblijft is naamloos (De Brouwerij) uit.

 

Poëzie & non-fictie

Dichter en performer Lotte Dodion bouwde een indrukwekkende reputatie op met haar talloze poetry slam performances op literaire festivals. In maart 2016 verscheen haar poëziedebuut Kanonnenvlees bij Atlas Contact.

Shari Van Goethem studeerde sociaal-cultureel werk en wijsbegeerte en heeft een grote passie voor poëzie. In haar debuutbundel Een man begraaft een boom (Vrijdag) presenteert ze haar gedichten in een verrassend eenvoudige setting. 

Geïnspireerd door de verhalen van haar familie over ‘de Congo’ onderzocht Dominique De Mets hoe het geweest moet zijn om als jonge vrouw in Belgisch Congo te leven. Haar bevindingen leidde tot het boek Ik was Jong en Leefde in Congo (Van Halewyck).

Jackie Zaki Dewaele werd bekend als radio- en televisiepresentator. In 2014 publiceerde hij het boek Ondeugend ouder worden, langer en gelukkiger zullen we leven (Manteau/WPG), een speels antwoord op de doorgaans negatieve beeldvorming rondom ouder worden.  

Michel Follet werkt sinds begin jaren tachtig als producent en presentator van radio- en televisieprogramma’s en schreef daarnaast meerdere boeken. Zijn nieuwste boek Stille Vriendschap (Vrijdag) gaat over de bijzondere band tussen een gepensioneerde leraar die boeken inspreekt, en zijn blinde geluidstechnicus.

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe is hoogleraar aan de UGent en publiceerde de afgelopen jaren verschillende boeken en meer dan 200 artikelen. Zijn focus ligt hierbij voornamelijk op de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Zijn boeken IdentiteitHet einde van de psychotherapie en Autoriteit deden het erg goed.  

Paul Wouters werkt als organisatieadviseur en schreef het boek Denkgereedschap 2.0 (Lemniscaat) waarin hij laat zien hoe vraagstukken te lijf kunnen worden gegaan met verschillende ‘denkgereedschappen' uit de filosofie. In zijn nieuwste boek Nederland – België (Lemniscaat) onderzoekt hij wat er ten grondslag ligt aan de verschillen tussen de twee buurlanden.

Literatuurwetenschapper Sarah De Mul schreef verschillende wetenschappelijke boeken en artikelen over de verhouding tussen literatuur, koloniale geschiedenis en de multiculturele samenleving. Ze is als auteur van verhalende non-fictie verbonden aan uitgeverij De Bezige Bij. In 2016 verscheen De wind kammen: over jonge Europeanen en het nieuwe Baskenland.

 

Illustratie- en Kinder- en jeugdliteratuur

Chris Vosters geeft les aan de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik en is daarnaast actief als illustrator. In 2016 verschijnen de eerste twee leesboeken met prenten van zijn hand bij Clavis.

Pedagogisch begeleider Eef Rombaut maakte samen met Emma Thyssen het prentenboek Hart en twee boeken over de avonturen van Schaap: Schaap zoekt schoen en Schaap zoekt groen. Daarnaast schreef ze het droomboek Ik zie Ik zie in samenwerking met illustrator Leen Vanbroekhoven.

Hans Vanacker studeerde Germaanse Talen en werkt als redacteur bij "Ons Erfdeel vzw". Sinds 2007 is hij daarnaast schrijver van jeugdboeken voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar.

Leerkracht Jeroen Defauw schreef het kinderboek Een golfbreker in de zee (Clavis), over de bijzonder innige band tussen een meisje en haar grootvader.

Jonas Thys is illustrator en leerkracht. Samen met Marita De Sterck maakte hij drie boeken over de duistere, vaak aanstootgevende aard van onze volkssprookjes.

Film- en televisiemaker Nic Balthazar schrijft naast scenario's ook af en toe een boek voor jongeren. Niets was alles wat hij zei werd succesvol verfilmd als Ben X. Zijn meest recente boek Neeland (Lannoo), over de hoopvolle maar harde zoektocht van jonge asielzoekers naar geluk, is ook bewerkt tot muzikale vertelling.