Nadia Babazia
Biografie
Nadia Babazia (1979) werd geboren in Antwerpen, groeide op in Wuustwezel en heeft wortels in Marrakech. Ze is antropologe en sociologe.
In 2022 bracht Nadia samen met illustratrice Laura Muls haar eerste kinderboek uit bij Studio Sesam. 'De koffers van oma' is een autobiografisch verhaal over de heimwee van haar moeder naar Marokko en de vele reizen om het gemis te verzachten. Als kind van een ouder met een migratieachtergrond gelooft Nadia dat het belangrijk is om stil te staan bij en/of in gesprek te gaan over de grote en kleine gevolgen van migratie voor mensen en hun families. "Ik wil verhalen schrijven over de wereld waarin onze kinderen opgroeien en woorden en beelden geven aan de gevoelens van volwassenen rondom hen."
Nadia is ook al bijna 15 jaar diversiteits- en participatiemedewerker bij het Red Star Line Museum in Antwerpen.
Uitgelichte titels
Koffer van oma
Lezingen
Het boek 'De koffers van oma' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De moeder van Nadia verhuisde in de jaren ’70 van Marokko naar België in naam van de liefde, en ruilde Marrakech in voor de Noorderkempen. Op de grote heimwee en het wennen aan een nieuw land zonder familie was ze niet helemaal voorbereid. Om het gemis te verzachten, bracht ze vaak volle koffers mee uit Marokko. Via de nieuwsgierigheid van het personage Mouna kom je te weten wat oma allemaal uit Marokko meebrengt. Alle spullen in de koffer verwijzen naar ‘het thuisgevoel’ van oma. Het verhaal geeft aanleiding om gesprekken te voeren en activiteiten te ontwikkelen rond thema's als reizen, heimwee, thuis en de band tussen kinderen en grootouders.
De thematiek van koffers spreekt tot de verbeelding. Nadia start haar lezing létterlijk met volle koffers: wat zou er in zitten? De groep ontdekt het samen met personage Mouna. Er ontspint zich een gesprek over reizen en de spullen die meereizen. Wie voelt zich waar thuis en waarom? Tijdens het voorlezen staat Nadia vanuit haar ervaring met de methodiek van ‘samenlezen’ ook stil bij mooie zinnen en metaforen. Zo wilt ze kinderen en volwassenen die Nederlands leren laten kennis maken met de schoonheid van taal. Bijvoorbeeld de zin 'oma zegt: mijn hart is hier en daar'.
Verder is het boek ook een zintuigelijke beleving. De spullen die oma meebrengt uit Marokko zijn verbonden met geuren, kleuren, smaken en klanken. Deelnemers kunnen op een interactieve manier ruiken, voelen, proeven van alle moois uit Marokko. Nadia neemt ruim de tijd om stil te staan bij de ervaringen en herinneringen van de deelnemers. Vanuit haar ervaring in het Red Star Line Museum heeft Nadida gesprektechnieken en andere methodieken in haar rugzak om deelnemers een veilige context aan te bieden waarin vertrouwen en (h)erkenning cruciaal zijn. De groep rondt de activiteit af met 'bloemenhanden' maken: de deelnemers worden uitgenodigd om hun hand over te tekenen en te versieren met woorden of beelden die verhuizen naar hun thuisgevoel.
De lezingen van Nadia hebben een persoonlijke touch en zijn herkenbaar voor mensen die leven in een migratiecontext. Het is een kinderboek, maar de ervaring leert dat het boek ook zeer geschikt is voor volwassenen die Nederlands leren. Daarnaast is het volgens Nadia ook een boek waarmee kinderen en hun (groot)ouders op een leuke manier kunnen worden samengebracht. Nadia moedigt scholen daarom aan om lezingen te organiseren waarbij ook grootouders aanwezig zijn, en wil hier graag praktisch bij helpen.
Praktisch
- Als organisator voorzie je standaard knutselmateriaal zoals scharen, papier, stiften, lijm, en kleurtjes.