Maarten Inghels
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vorming, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs KSO

Maarten Inghels

Biografie

Maarten Inghels (1988) is een kunstenaar, dichter en schrijver die zich niet tot papier beperkt. In 2021 verscheen zijn roman ‘Het mirakel van België’ (Das Mag), over zijn ervaringen met de grootste meesteroplichter ter wereld. Met zijn dichtbundel ‘Contact’ (De Bezige Bij, 2018) verbond Inghels de poëzie en het beeldend werk die ontstonden tijdens zijn stadsdichterschap van Antwerpen.

 

In Antwerpen en Hasselt maakte hij ‘The Invisible Route’, een kaart voor de voetganger om ongezien de stad te kruisen. De kaart toonde het uitgebreide netwerk van publieke en private camera's en de laatste route om onzichtbaar te blijven in de gecontroleerde publieke ruimte. ‘The Invisible Route’ speelt in op eerdere motieven uit zijn werk: de frictie tussen openbaarheid en het private. Daarnaast is Maarten de oprichter van 'De eenzame uitvaart' in Antwerpen, een literair en sociaal project waarbij dichters een persoonlijk gedicht schrijven voor eenzaam gestorvenen en dit op de uitvaart komen voordragen. Het is een laatste saluut aan mensen die meestal uit de boot vielen tijdens hun leven en daarom ook zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven.

 

Inmiddels verschenen er Nederlandstalige, Duitstalige en Engelstalige bloemlezingen van Maartens gedichten en reportages. Vertalingen van zijn gedichten werden gepubliceerd in Engelse, Duitse, Franse, Kroatische, Roemeense, Turkse en Estse tijdschriften en bloemlezingen. Daarnaast was Maarten de voorbije jaren te gast op literatuurfestivals in onder meer Bremen, Parijs, Praag, Istanbul, Mantova, Hay-on-Wye, Berlijn en Zagreb.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het mirakel van België

Het mirakel van België

Cover van boek Contact

Contact

Cover van boek Nieuwe rituelen

Nieuwe rituelen

Lezingen

Maarten geeft lezingen waarbij hij ofwel wordt geïnterviewd over zijn werk ofwel vertelt en voorleest uit zijn boeken. Daarbij gebruikt hij meestal een presentatie met video en foto's.

 

  1. Lezing over 'Het mirakel van België

Maarten schreef met ‘Het mirakel van België’ een hoogstpersoonlijke roman over zijn ervaringen met de grootste meesteroplichter ter wereld. ‘Het mirakel van België’ is literaire true crime over een meesteroplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn. Het is een wonderlijk en crimineel haasje-over van feit en fictie.

 

Jaren geleden maakte Maarten kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter die zich sinds de jaren tachtig onder andere voordoet als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen en miljardair en zodoende miljoenen ontvreemdt van banken en particulieren over heel Europa.

Na hun eerste ontmoeting laat de meesteroplichter Maarten niet meer los. Naarmate hun relatie groeit, krijgt de romanschrijver een unieke inkijk in diens eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Maarten gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger. Door zijn eigen hebzucht naar een spannend verhaal wordt de schrijver meegesleurd in een web van fictie en grootheidswaan dat de meesteroplichter steeds strakker weeft.

 

  1. Lezing over poëzie

Van 2016 tot 2018 was Maarten Inghels stadsdichter van Antwerpen. In een wervende lezing licht hij zijn poëzie toe aan de hand van beeldmateriaal en voordracht. Zijn gedichten verschenen als een tatoeage voor elf mensen (‘Honger’) en werden geplant met eetbare zaadjes (‘Wanneer wij zomer zaaien in elkaar’). Met ‘Volksbevraging’ schreef hij een gedicht dat in 35 verzen evenveel vragen stelde aan de lezer over zijn of haar gemoed, geloof en cultuur. Met deze enquête vroeg Maarten de staat van de samenleving op en bracht hij de identiteit van de stadsbewoner in kaart. Eerder schreef Maarten het gedicht ‘Ik volg de rivier, ik ben de rivier’ tijdens een voettocht langs de Schelde om de stroom van bron tot tot monding te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. En hij vaarde voor ‘Een boom een boot een mens’ op een vlot van piepschuim in de vorm van het woord W A T E R op de IJzer vanaf de Frans-Belgische grens tot Nieuwpoort aan zee.

Praktisch

  • De organisator voorziet een microfoon op statief
  • Er is een beamer met projectiescherm beschikbaar.

Neem contact op met Maarten Inghels

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.