Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Luuk Gruwez

Biografie

Luuk Gruwez (1953) woont sinds 1976 in Hasselt, waar hij tot 1995 werkzaam was in het kunstonderwijs. In 1973 verschijnt zijn debuut ‘Stofzuigergedichten’ (Uitgeverij Orion), waarna de dichtbundels elkaar vlotjes opvolgen. Met de dichtbundel ‘De feestelijke verliezer’ (Manteau, 1985) breekt hij voor het eerst echt door en ook volgende bundels, zoals ‘Dikke mensen’ (De Arbeiderspers, 1990) en ‘Vuile manieren’ (De Arbeiderspers, 1994), werden meermalen bekroond.

In 1993 neemt Luuk Gruwez deel aan het Groot Dictee van de Nederlandse Taal in Den Haag en eindigt hij tweede, eerste in de categorie Bekende Vlamingen en Nederlanders. Pas sinds 1992 publiceert hij ook min of meer autobiografisch proza: ‘Het bal van opa Bing’ (De Arbeiderspers, 1994) wordt bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste prozadebuut. Eind 1998 verschijnt in de prestigieuze autobiografische reeks ‘Privé-Domein’ het boek ‘Het land van de wangen’ (De Arbeiderspers). Ruim 20 jaar later in 2020 volgt in dezelfde reeks de tegenhanger ‘Het land van de handen’.   De recentste poëziebundel van de dichter heet ‘Bakermat’ (De Arbeiderspers) en ziet eind 2018 het licht.

Met onder meer zeven gedichten in het ‘Groot Verzenboek’ van Jozef Deleu, acht in Komrij's ‘Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw’ en zeven in ‘De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten’ van Ilja Leonard Pfeijffer geldt Luuk Gruwez als een van de meest gebloemleesde dichters in het Nederlandse taalgebied.  

Uitgelichte titels

Cover van boek Het land van de handen

Het land van de handen

Cover van boek Bakermat

Bakermat

Cover van boek Garderobe

Garderobe

Lezingen

Wanneer Luuk Gruwez solo optreedt, geeft hij er de voorkeur aan eerst tijdens 20 à 25 minuten te worden geïnterviewd (al kan hij ook een betoog zonder interviewer houden). Vervolgens leest hij gedurende een klein halfuur voor uit eigen werk, waarbij hij de voorgelezen fragmenten van commentaar voorziet. Tot slot gaat hij in op vragen uit het publiek.

Praktisch

  • Tijdens lezingen voor grote groepen voorziet de organisator een microfoon.

Neem contact op met Luuk Gruwez

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.