Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Lieve Joris

Biografie

Lieve Joris (1953) is een gewetensvol en onverschrokken reiziger, die zich vastbijt in haar onderwerp en vaak een blijvende band aangaat met haar hoofdpersonages. Haar boeken loodsen de lezer het hart van complexe landen binnen en leert hen de angsten en dromen van hun bewoners kennen. De Belgische oud-kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. Ook de Arabische wereld oefent een grote aantrekkingskracht op haar uit. 'De poorten van Damascus' (Uitgeverij Olympus, 1993), waarin Lieve schrijft over haar vriendschap met de Syrische Hala, is vandaag nog steeds actueel. In 'Terug naar Neerpelt' (Atlas Contact, 2018) keert ze terug naar het Vlaanderen van haar jeugd, naar het huis aan het kanaal waar ze opgroeide als middelste kind van een woelig gezin van negen. Piet Piryns noemde het ‘het aller-allerbeste boek van Lieve Joris. Volstrekt onsentimenteel en toch om te janken zo pijnlijk’. Eind september 2022 verscheen de roman 'Hildeke' (Atlas Contact). In dit boek duikt ze wederom in haar familiegeschiedenis. Deze keer richt ze zich op haar jongere zus Hildeke, die het syndroom van down heeft en na de dood van haar ouders onder de hoede komt van haar broers en zussen.

 

Lieves werk is in acht talen vertaald. Ook vielen haar romans tot meerdere keren toe in de prijzen. Zo werd 'De melancholieke revolutie' (Augustus, 1990) bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs, 'Mali blues' (Olympus, 1996) met de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap en de Franse Prix de l’Astrolabe, 'De hoogvlaktes' (Augustus, 2008) met de Franse Prix Nicolas Bouvier en 'Op de vleugels van de draak' (Atlas Contact, 2013) met de Bob den Uyl Prijs. In 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren. Voor haar boeken over Afrika kreeg ze in België de Spiegelprijs 2014. 'Terug naar Neerpelt' won de Lezersprijs van de Confituurboekhandels. Daarnaast werd het in Nederland genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs en stond het op de Top 3 van de BookSpot Lezersprijs.

Uitgelichte titels

Cover van boek Terug naar Congo

Terug naar Congo

Cover van boek Terug naar Neerpelt

Terug naar Neerpelt

Lezingen

Afhankelijk van de vraag van de organisator, vertelt Lieve over haar familiegeschiedenis , Congo, de Arabische wereld of de relatie tussen China en Afrika. Elk thema komt overeen met één of meerdere specifieke boeken uit Lieves oeuvre. Doorgaans spreekt Lieve gedurende 45 minuten, waarna ze in gesprek gaat met het publiek. Op wens van de organisator toont Lieve ook enkele foto’s die ze tijdens haar reizen door Afrika, de Arabische wereld en China maakte. Soms vertelt ze ook over haar werk en reizen in het algemeen, over hoe ze tot het schrijven kwam en hoe haar opvoeding haar reiskoorts beïnvloed heeft.

Praktisch

  • Een lezing van Lieve duurt zo’n 45 minuten. Daarna kan nog tijd voor vragen voorzien worden.

Neem contact op met Lieve Joris

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.