Leslie Saurus
Biografie
Leslie Van Osselaer (1989) oftewel Leslie Saurus was als kind al verzot op wegdromen. Door te lezen, tekenen en verhalen te verzinnen kreeg haar fantasiewereld vorm, en tot op heden is deze nog niet gestopt met uitbreiden. Leslie studeerde aan de LUCA School of arts als master in de Beeldende Kunsten en is sinds 2016 professioneel werkzaam als illustrator en cartoonist. Ze maakt tekeningen voor allerhande toepassingen. Zo illustreert ze boeken voor verschillende uitgevers, onder meer Overamstel uitgevers en Standaard Uitgeverij. Humor, (zelf)relativering en herkenbaarheid zijn nooit ver weg in haar werk: een volgens Leslie uitermate geschikte manier om om te gaan met moeilijkere of gevoelige thema's.
Uitgelichte titels
Duisterhuys
Lezingen
Tijdens haar lezingen vertelt Leslie meer over haar ontwikkeling als illustrator: van hoe ze als kind door te lezen en te tekenen regelmatig vertoefde in een fantasiewereld - soms uit verveling, maar ook als vlucht wanneer de 'echte wereld' even te veel werd. Ze gaat dieper in op hoe ze door middel van tekenen haar angsten een behapbare vorm heeft leren geven, waardoor ze plots minder eng werden (én een reden waarom ze verzot is op griezelboeken).
Met haar griezelworkshop wil ze de deelnemers daarnaast ook doen nadenken over de meerwaarde van een illustratie bij een tekst, en vice versa. Hoe kunnen ze elkaar aanvullen of juist tegenspreken? Hoe kan je de lezer sturen, verwarren, verassen door tekst en beeld tegen elkaar uit te spelen?
In een eerste luik stelt Leslie zichzelf voor: wie is ze en wat maakt ze? Hoe ziet een dag in het leven van een illustrator eruit? En hoe verloopt dat, zo'n samenwerking tussen een illustrator en een schrijver? Daarna laat ze de deelnemers zelf illustraties maken bij een tekst rond het thema 'horror en griezelen', en laat hen zo proeven van wat het betekent een illustrator te zijn. Daarbij kan de groep zich niet alleen laten inspireren door het geschreven woord, maar mogen ook de eigen ervaringen en fantasiewereld aan bod komen - want het is net die persoonlijke insteek die zo uniek is.
Omdat er gewerkt wordt rond enge thema's, gaat Leslie ook wat dieper in op de eigen angsten van de groep. Misschien lijken deze plots een stuk minder eng wanneer ze vorm krijgen in een tekening? En zoals het ware horrorauteurs betaamt komen deze creaties niet uit het licht, maar uit de duisternis. Daarom werkt iedereen op gitzwart nachtmerriepapier waarop met witte lijnen de meest macabere figuren tot leven worden gewekt. Wanneer de tekeningen op papier staan, is het tijd voor het 'aller-engste deel' en wordt er nog geknipt, gevouwd en gescheurd. Wat kan worden weggelaten om de tekening zo nog interessanter te maken?
Aan het einde van de rit wordt de tekst opnieuw naast het beeld gelegd, en gaat de groep op zoek naar de spannende balans tussen woord en illustratie. De deelnemers wakkeren de vormgever in zichzelf aan en mogen op zoek naar een goede compositie tussen tekst en beeld - en zo gaat iedereen met zijn eigen horrorpagina naar huis. Misschien wordt dit wel het hoofdstuk van een eigen eerste griezelboek?
Leslie hoopt dat lezers na het bijwonen van haar lezingen een nieuwe blik kunnen werpen op geïllustreerde boeken en hun eigen creativiteit, hun eigen werk en dat van anderen.
De workshop kan ook uitgebreid worden met een extra luik rond het schrijven van een eigen tekst, onder begeleiding van Tom Thys (auteur van onder meer de 'Gruweltoren'-serie, 'Duisterhuys' en 'Schrikkelkermis'). Tijdens deze lezingen leren de deelnemers hun fantasie niet enkel omzetten in een sprekend beeld, maar worden ook handvaten aangereikt om deze daarna (beter) in woorden te vatten.
Omdat Leslie niet enkel horrorillustraties maakt, kan in samenspraak met de organisator ook een ander thema of andere aanpak worden uitgezocht.
Praktisch
- Als organisator voorzie je een beamer en een projectiescherm.
- Bij grote groepen maakt Leslie graag gebruik van een microfoon met geluidsversterking (ook voor vragen uit het publiek).