Laïla Koubaa
Biografie
Laïla Koubaa (1977) is schrijver. Ze is de dochter van een Tunesische vader en een Belgische moeder en groeide op in Eggewaartskapelle, een Vlaams polderdorpje. Laïla woont met haar twee kinderen en haar man, de schrijver Bart Koubaa, in Gent. Naast auteur is Laïla master in de Oosterse Talen en Culturen, begeleidt ze jongeren met specifieke noden in verschillende scholen in Gent en geeft ze lezingen en workshops in zowel binnen- en buitenland.
Met haar debuut ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’ (Book Island, 2013) vertelt ze het verhaal van de kleine Azizi, die een blauwe vogel achterna gaat en komaf maakt met de heersende dictators in het land van de halve maan. Het verhaal van Azizi, dat zich al lange tijd in haar verscholen hield, kreeg vorm tijdens de Jasmijnrevolutie in 2011, waarbij de Tunesische bevolking wekenlang protesteerden tegen de hoge werkloosheid en de corruptie van het autoritaire leiderschap in Tunesië. Tijdens haar lezingen bespreekt ze ook haar werken ‘Hoger dan de bergen dieper dan de zee’ (Uitgeverij Vrijdag, 2015) en ’Juf verdient een standbeeld (en de meester ook)’ (De Eenhoorn, 2021), dat ze samen met Bart Koubaa schreef.
Uitgelichte titels
Azizi en de kleine blauwe vogel
Hoger dan de bergen en dieper dan de zee. Kroniek van een migrant
Juf verdient een standbeeld (en de meester ook)
Lezingen
Laïla geeft drie verschillende lezingen, elk gebaseerd op een van haar publicaties en gericht op een bepaalde leeftijdsgroep. Ze projecteert telkens de illustraties uit haar boek via een PowerPointpresentatie.
- 'Juf verdient een standbeeld (en de meester ook)' (De Eenhoorn, 2021): 4 tot 7 jaar
Laïla leest het verhaal voor. Na de lezing maakt ze samen met de leerlingen een verrassing voor de leerkracht.
- 'Azizi en de kleine blauwe vogel' (Book Island, 2013): 5 tot 9 jaar
Laïla vertelt over de ontstaansgeschiedenis van 'Azizi en kleine blauwe vogel' en legt de link met de actualiteit. Daarna leest ze het verhaal voor en knutselt ze samen met de kinderen een jasmijnslinger. Ze leert de kinderen hoe ze hun voornaam in het Arabisch kunnen schrijven.
3. 'Hoger dan de bergen en dieper dan de zee' (Uitgeverij Vrijdag, 2015): 9 tot 13 jaar
Laïla vertelt over de ontstaansgeschiedenis van 'Hoger dan de bergen en dieper dan de zee. Kroniek van een migrant' en legt de link met de actualiteit. De kinderen kunnen natuurlijk zelf vragen stellen of iets vertellen. Daarna leest ze haar beeldroman voor. Na de lezing maakt ze samen met de kinderen een sleutelhanger (zie bijlage), als symbool van ieders droom een eigen thuis te hebben. Ook bij deze lezing leren ze hun voornaam in het Arabisch schrijven.
Praktisch
- Als organisator voorzie je een beamer met projectiescherm of een smartboard.