Kristien Dieltiens
Biografie
Kristien Dieltiens (1954) is moeder van zes en stond vele jaren in het onderwijs. Nu schrijft ze voltijds en geeft ze lezingen voor alle leeftijden.
Kristien houdt van verhalen met een diepere zin, over de dingen van het leven waar kinderen mee geconfronteerd worden. Dat blijkt alvast uit het boek waarmee ze in 1997 debuteerde. 'De gouden bal' (Clavis) is een voorleesboek voor jonge kinderen en volwassenen over geboren worden en sterven. Ze bedacht en schreef niet alleen het verhaal, maar verzorgde ook zelf de illustraties. Dat boek werd in 2006 vertaald in het Spaans. In 2013 verscheen de derde druk na een grondige bewerking, met nieuwe illustraties van Seppe Van den Berghe.
Met haar tweede boek gooit Kristien het meteen over een heel andere boeg, zowel wat de doelgroep als het genre betreft. 'Olrac' (Clavis, 2000) is een omvangrijke historische roman voor jongeren, waarvan in 2005 en in 2007 nog twee delen verschenen.
Haar verhalen getuigen van een grote betrokkenheid en aanvaarding van de leefwereld van jongeren. Zowel ernst als humor zijn aanwezig, en ze schuwt moeilijk bespreekbare thema's niet.
Het werk van Kristien werd vaak bekroond. Zo won ze onder andere de eerste prijs Leesjury Vlaanderen 2002 voor ‘Olrac’ (Clavis, 2007), een Provinciale Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen voor haar kort proza 'De smaak van rood' (Lannoo 2013), en werd ze genomineerd voor de Boekenleeuw 2010 voor 'De zomer van Gisteren en Pudding' (De Eenhoorn, 2009) en 'Papinette' (Clavis, 2009). In 2022 is ze 25 jaar auteur en dat wordt gevierd met de publicatie van haar honderdste boek. Haar boeken werden in tien talen vertaald.
Uitgelichte titels
Kelderkind
middeleeuwse trilogie Olrac
Drakendal
Lezingen
Tijdens een lezing voert Kristien de jongeren mee in een herkenbare, filosoferende wandeling door woord en beeld en laat ze hen proeven van de magie die ervan uitgaat. Ze vertelt over de problemen die opduiken bij het schrijven en illustreren van boeken, maar ook over haar inspiratiebronnen en thema's als dood, rouw, pesten, pleegzorg, middeleeuwen, verdriet en opdrachten in het leven.
Ze deelt haar lezing op in drie delen. In het eerste deel beantwoordt ze de volgende vragen: Hoe schrijf je een boek? Op welke problemen bots je bij het schrijven? Dit deel wordt soms gevolgd door een woordenspel waar de kinderen actief in betrokken worden.
In het tweede deel bespreekt ze haar inspiratiebronnen en ideeën. Afhankelijk van de leeftijd van de doelgroep vertelt Kristien over herkenbare situaties en gevoelens die kunnen leiden tot onderwerpen voor een boek.
Ten slotte bespreekt ze haar persoonlijke ervaringen: wilde ze altijd al auteur worden? Hier krijgt het publiek een herkenbare, humoristische wandeling door Kristiens autobiografie. Ze schetst hoe ervaringen, ontmoetingen met mensen en gekke situaties kunnen leiden tot schrijven en illustreren. Ze geeft voorbeelden en vertelt een heleboel anekdotes over schrijven en tekenen.
Kristien wil aantonen dat iedereen plezier kan beleven aan woorden en dat iedere persoon een eigen verhaal heeft dat de moeite waard is om te aanhoren. De lezingen zijn heel onderhoudend, doorspekt met humor, herkenbare ervaringen en situaties.
Praktisch
- De organisator voorziet een flip-over of tekenbord.
- De lezingen worden maximaal met drie klassen tegelijk gehouden.