Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Wetenschap en techniek
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Koen Stein

Biografie

Koen Stein (1983) is auteur en onderzoeker, gespecialiseerd in paleontologie en paleobiologie van dinosaurussen en andere uitgestorven dieren. Tijdens zijn doctoraat aan de Universität Bonn in Duitsland bestudeerde hij de invloed van reuzengroei van sauropodomorfen (langnekdino's) op hun botweefsels in de context van evolutie. Sinds oktober 2020 werkt hij voor de educatieve dienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Koen is verder zeer begaan met valorisatie van het onderzoek en won in 2020 de Palaeontologica Belgica prijs voor zijn rol in wetenschapscommunicatie en burgerwetenschap. In 2022 schreef hij met Thijs Demeulemeester het boek ‘Dinosaurs are collectible: dino’s in kunst en wetenschap’ (Lannoo). Het boek geeft een bloemlezing over hoe dino’s worden opgegraven en bestudeerd, maar ook hoe onze kijk op wetenschap en kunst vanaf de eerste ontdekkingen veranderd is.

Lezingen

Ga mee op ontdekking naar dinosaurussen. De rode draad van de lezing is een PowerPoint met foto’s en illustraties die, al dan niet, voorkomen in het boek ‘Dinosaurs are Collectible: Dino's in Kunst en Wetenschap’. Het thema dinosaurussen spreekt volgens Koen menig publiek aan, maar zijn persoonlijke ervaring leert dat de feitelijke kennis hierover beperkt blijft bij het grote publiek. Tijdens de lezing stelt Koen concrete meerkeuzevragen aan het publiek. Dergelijke interacties testen de kennis van de toehoorder. Samen met het publiek gaat Koen op zoek naar het juiste antwoord, als dat er al is. Dat format is uitermate geschikt voor verschillende groottes publiek, en laat iedere toehoorder toe om deel te nemen aan het gebeuren.

 

Tijdens de lezing overloopt Koen de anatomische kenmerken van dinosaurussen, de geologische achtergrond van de periode waarin ze leefden, hoe we fossielen vinden en opgraven, en ook hoe je op de vandaag zo welig tierende fossielenmarkt valse fossielen kan onderscheiden van echte. Hij geeft ook een korte toelichting over kunst in de paleontologie. Zeer belangrijk zijn de kunstenaars, ook wel ‘paleoartists’, die realistische reconstructies maken van uitgestorven dieren, want het zijn zij die paleontologische kennis bijeensprokkelen om er een illustratie van te maken die tot de verbeelding spreekt en de aandacht van de toeschouwer grijpt. Daartegenover staat dat dinosaurussen in het reguliere kunstcircuit vrij zeldzaam zijn. Een beperkt aantal kunstenaars gebruikte ooit dinosaurussen in zijn of haar repertoire, en dat levert soms zeer indrukwekkende resultaten op, die Koen even toelicht. In het laatste deel van de lezing praat hij over de popcultuur, die soms de wetenschap zelfs inhaalt. Kan Jurassic Park al in het echt? We nemen een kijkje naar de huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek, en of het al dan niet mogelijk is om vandaag, zouden we dat willen, opnieuw dinosaurussen te klonen. Verder wordt de lezing steeds voorzien met fysieke attributen zoals afgietsels van grote dinosaurusbotten, 3D prints, en zelfs échte fossielen. De toeschouwer krijgt dus de kans om zelf eens een dinosaurusfossiel in de hand te houden. Uiteraard is er steeds ruimte voor een vragenronde aan het einde van een lezing.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en scherm.
  • Bij een groot publiek voorziet de organisator een micro.

Neem contact op met Koen Stein

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.