Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Ruimtelijk bewustzijn, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Koen Peeters

Biografie

Koen Peeters (1959) studeerde Communicatiewetenschappen en Antropologie aan de KU Leuven. Hij is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre dat inmiddels 15 romans en een poëziebundel telt. Hij is kernredacteur van het literaire tijdschrift DW B en daarvoor was hij lange tijd voorzitter van Passa Porta, internationaal literatuurhuis in Brussel. Hoewel hij fictie schrijft, is zijn proza steeds meer gedreven door onderzoek. 

Voor zijn roman 'De postbode' (Kritak, 1993) ontving Koen de NCR-prijs; ‘Grote Europese Roman’ (Manteau, 2007) stond op de shortlist van  de Libris Literatuur Prijs en werd in verschillende talen vertaald. Met zijn roman 'De bloemen' (Manteau, 2010) won hij in 2010 de F. Bordewijk-prijs en 'Duizend heuvels' (Manteau, 2012) kreeg in 2013 de E. du Perronprijs.

In 'Miavoye' (De Bezige Bij, 2014) zocht hij, samen met Pascal Verbeken, Peter Holvoet-Hanssen en schilder Koen Broucke, de plek op waar Paul van Ostaijen stierf.

In 2017 verscheen ‘De mensengenezer’ (De Bezige Bij). Die roman vertelt over een verdwijnend boerenbestaan in de Westhoek, en een koloniaal en schuldbeladen verleden. Maar vooral gaat dat boek over het rusteloos verlangen naar het onbekende. Het boek kreeg de ECI-Literatuurprijs en de ECI-Lezersprijs in 2017. Het betekende voor Koen ook de doorbraak in Nederland.

In 2019 verscheen 'Kamer in Oostende' (De Bezige Bij). In deze roman vertelt een schrijver over zijn jarenlange vriendschap met een schilder. Telkens ontmoeten ze elkaar in Oostende. Ze lopen rond in de Stad aan Zee, met haar roekeloze talent voor toerisme, fameuze kunstenaars en het zilveren Noordzeelicht.

In 2021 verscheen 'De minzamen' (De Bezige Bij). De roman bouwt voort op 'De mensengenezer' en voert dezelfde personages op. Vragen over ontmoetingen, het mysterieuze en het menselijke komen aan bod.

De romans van Koen zijn indringende verhalen die grote menselijke thema’s aanraken, zoals het spirituele, vriendschap, kunst, en hoe omgaan met afscheid en verdriet. 

Uitgelichte titels

Cover van boek De mensengenezer

De mensengenezer

Cover van boek Kamer in Oostende

Kamer in Oostende

Cover van boek De minzamen

De minzamen

Lezingen

In zijn lezingen vertelt Koen graag over hoe zijn romans tot stand komen. Hij toont daarbij, zoals in een ouderwetse diamontage, foto’s die hij maakte tijdens zijn literair onderzoek. Ook al zijn zijn romans strictu sensu fictie, toch wil hij graag met foto’s van echte mensen, op locatie, de sfeer en de spanning oproepen van zijn creatieproces. Dat creëert een bijzondere ambiance en directe interactie met het publiek. Deze ‘diamontage’ toont hij aan de hand van een PowerPointpresentatie. 

Koen geeft ook online lezingen, ook al al is de ambiance dan minder.

Een lezing in de vorm van een interview kan ook, maar niet overal is een interviewer beschikbaar.

Koen houdt van vragen uit het publiek, zo spontaan en direct mogelijk.

Praktisch

  • De organisator voorziet een laptop, beamer en scherm. Koen brengt zijn PowerPointpresentatie mee op stick of stuurt die vooraf door via WeTransfer.

Neem contact op met Koen Peeters

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.