Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Kaatje Vermeire

Biografie

Kaatje Vermeire (1981) is een illustrator die graag haar handen vuilmaakt. Niet toevallig vond ze aan de Gentse academie de drukpers het spannendste speeltje. Na haar afstuderen haalde ze er meteen één in huis. Het werd haar signatuur, haar manier om verhalen leven in te blazen. Gestaag bouwt ze nog steeds aan haar oeuvre dat inmiddels, zowel in binnen- als buitenland, meermaals bekroond werd. Door een combinatie van collage-, verf-, teken- en grafische technieken probeert Kaatje zorgvuldig gekozen materialen te verwerken tot ongewone maar sprekende beelden. Haar verbeeldingskracht en durf om grenzen te verleggen maken haar een boeiend en veelzijdig illustrator. Kaatje geeft workshops en cursussen voor al wie houdt van avontuur en experiment.

Uitgelichte titels

Cover van boek Mare en de Dingen

Mare en de Dingen

Cover van boek De zeer vermoeilde man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield

De zeer vermoeilde man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield

Lezingen

1. Een gewone lezing

Kaatje vertelt vanuit haar passie voor illustreren en wakkert hierbij voortdurend de fantasie van het luisterpubliek aan. Ze geeft een inkijk in haar eigen werk en originelen (live & digitaal) en neemt ook inspirerende boeken en objecten mee uit haar eigen leefwereld. Kaatje laat de kijker haar illustraties analyseren en vertelt hoe ze als illustrator een meerwaarde kan vormen voor het geschreven verhaal van een auteur. Wat zijn de ingrediënten voor een prikkelende illustratie? Hoe gaat een illustrator te werk? Waar vindt hij zijn inspiratie? Wat maakt iemand tot een goed illustrator? Hoe ontwikkel je een eigen beeldtaal? Bestaat hiervoor een handleiding? Kaatje vertelt niet alleen over haar eigen werk, maar rekt (afhankelijk van de tijdsduur) het begrip 'illustratie' ook verder uit buiten de grenzen van het papier.

 

2. Een gewone lezing met doe-opdracht

Aaneensluitend op bovenstaande formule laat Kaatje de deelnemers in de huid van een illustrator kruipen, en voorziet ze (afhankelijk van de tijdsduur) een prikkelende, thematische opdracht. Onder haar begeleiding wordt een beeld gemaakt aan de hand van collage, verf, tekenpotloden, schaar, lijm, inktrollen, monotype enzovoorts. Dit kan dan weer de aanzet zijn tot een verhaal. Buitengewone personages, denkbeeldige decors en knotsgekke objecten worden samengebracht in één sprekend beeld.

 

3. Een lezing met grafisch experiment

Kaatje geeft een verbale inleiding en een initiatie in grafische druktechnieken. Aan de hand van een eenvoudige, prikkelende opdracht helpt Kaatje de deelnemers om een eventuele horror vacuï te overwinnen, en van een opgelegde realiteit een eigen ‘speeltuin’ te maken. Kaatje toont hoe je met eenvoudig materiaal, experimentele druktechnieken en een simpele dosis durf een hele wereld kan oproepen. Samen krast, wrijft, kerft en knipt iedereen de realiteit aan flarden, en worden er nieuwe geschifte fantasieën door de drukpers gerold.

Praktisch

  • Bij gewone lezingen voor grote groepen kan een beamer een meerwaarde zijn. Kaatje heeft digitaal materiaal ter beschikking.
  • Bij lezingen waaraan een activiteit of doe-opdracht verbonden is, hecht Kaatje veel belang aan persoonlijke begeleiding. Ze houdt niet van bandwerk en werkt daarom bij voorkeur gedurende langere tijd in kleinere groepen (van maximaal 10 à 15 deelnemers). Als dat niet mogelijk is, rekent ze op voldoende helpende handen om de begeleidende (grafische) activiteit mee in goede banen te leiden.
  • Wanneer met een drukpers gewerkt wordt, vraagt Kaatje om de aanwezigheid van één paar helpende handen (bijvoorbeeld om de pers uit de koffer te laden en naar de nodige locatie te brengen). Ook rekent ze op een aantal afgedekte, lange tafels (aan elkaar geregen - totaal ongeveer 5 meter lengte) om de pers op te plaatsen en inkt op uit te rollen (dat gebeurt op plexi die Kaatje zelf voorziet). Alle andere materialen (inktrollen, inkt, papier, karton, texturen enzovoort) brengt Kaatje zelf mee. Schorten, een wastafel (of andere aanwezigheid van water) en een vuilnisbak voor papierafval zijn ook welkom. De gebruikte inkt is op waterbasis; alle mogelijke vlekken kunnen vlot worden verwijderd.

Meer zien?

Neem contact op met Kaatje Vermeire

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.