Jurgen Walschot
Biografie
Jurgen Walschot (1977) is illustrator en leerkracht. Hij bracht zijn jeugd door in Alsemberg en omstreken. Na lang twijfelen besloot hij naar het Sint-Lucas Instituut in Gent te trekken voor de opleiding voor Grafisch Vormgever. Hoewel hij dolgraag wou illustreren, waren de atelieropdrachten de eerste jaren voornamelijk van typografische aard. Maar de typografie die hij toen zo vervloekte, liet hem niet meer los. Sinds 2003 werkt hij als illustrator en ontwerper voor jong en oud. Daarnaast geeft hij les in Sint-Lukas Kunstschool Brussel.
Zijn allereerste boek 'Alsjelieft!' (De Eenhoorn, 2003), een pikant geschenkboekje voor geliefden geschreven door Geert De Kockere, werd bekroond met de Plantin-Moretusprijs. Zijn eerste jeugdboek 'De vis in de boom' (Afijn, 2004), een poëtisch prentenboek, werd genomineerd voor de boekenpauw, de prijs voor het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek van een Vlaams auteur. Ondertussen verschenen er een stapel boeken over onder andere ridders, cijfers, letters, dino's, de sint, de tuin, het klimaat enzovoort.
Samen met Moniek Vermeulen en Frank Pollet kon hij zich uitleven als 'stoute puber' Frida. Ze maakten samen 'Relmuis' (De Eenhoorn, 2018) en 'Frida's koele klimaatboek' (De Eenhoorn, 2019). In 2021 verscheen ‘De Schurkenclub’ (De Eenhoorn), geschreven door Robin Aerts, een humoristisch en spannend verhaal over jaloezie, hebzucht en liefde.
Naast het illustreren en vormgeven van kinder- en jeugdboeken, ontwerpt Jurgen ook voor volwassenen. Hij verzorgde de lay-out en covers voor een hele stapel boeken. Van wetenschappelijke werken, romans tot dichtbundels. Zijn prenten verschenen in diverse kranten, tijdschriften enzovoort. Van heel kleine, subtiele ingrepen tot bestickerde wanden en bussen.
Samen met Marc Cosyns, arts gespecialiseerd in palliatieve begeleiding, maakte hij ‘Verhalen voor het sterven gaan’ (Uitgeverij Vrijdag, 2014). Dat is een verhalenbundel met aparte illustraties, waarin vijftig auteurs elk op hun eigen manier sterven onder woorden brengen.
Samen met Kirstin Vanlierde werkt hij aan het project 'Zaailingen'. Zaailingen zijn creatieve scheuten, waarbij tekenaar en schrijfster mekaar afwisselend uitdagen. Deze samenwerking leidde tot de graphic poem 'Stroom' en de jeugdboeken 'De serres van Mendel' (Van Halewyck, 2019) en ‘De wortels van de wereld’ (Van Halewyck, 2020).
Uitgelichte titels
De serres van Mendel
Frida's coole klimaatboek
De Schurkenclub
Lezingen
Jurgen doet uit de doeken hoe hij boeken maakt: van idee, eerste schetsen tot het eindresultaat. Hij toont hierbij schetsboeken, (animatie-)filmpjes, projecties enzovoort. Daarnaast leest hij enkele fragmenten voor en vertelt hoe deze ontstonden. Tussendoor test hij al dan niet terwijl hij tekent graag uit of zijn flauwe mopjes nog werken. Naast het traditionele tekenen demonstreert hij ook het digitale tekenwerk. Hij gaat graag in gesprek met zijn publiek.
Praktisch
- Hoe kleiner de groep, hoe intenser de ervaring.