Joren Vermeersch
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Historisch bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Joren Vermeersch

Biografie

Joren Vermeersch (1981) is jurist, historicus en schrijver van de boeken '1349' (Vrijdag, 2019) en 'Vlaanderens Waanzinnigste eeuw' (Borgerhoff & Lamberigts, 2023). Daarnaast is hij ook vaste columnist bij De Standaard.

Al van kindsbeen af is Joren gebeten door historische verhalen, een gevolg van het verslinden van Vlaamse historische jeugdliteratuur (Paul Kustermans, Johan Ballegeer, e.a.). Na zijn middelbare studies behaalde hij een master in de rechten waarna een juridische carrière volgde, maar de passie voor geschiedenis bleek te sterk. Hij ging opnieuw studeren en in 2015 werd hij als voltijds werkende student alsnog master in de Geschiedenis. Dat jaar won Joren ook de Schaepdrijverprijs voor beste thesis in de geschiedenis, met een studie over de Zwarte Dood, die ook de basis vormt voor zijn eerste non-fictieboek dat verscheen in 2019: '1349: Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde' (Vrijdag). Het werk werd lovend ontvangen en kende elf drukken.

Tijdens de lange autoritten voor zijn lezingen over '1349' begon bij Joren een idee te rijpen voor een volgend boek. Daarin wou hij de grote verhalen van Vlaanderens 14de eeuw in romanvorm vertellen, naar het voorbeeld van de Vlaamse jeugdromans, maar dan gestoeld op reële personages en gebeurtenissen. Dit project vergde uiteindelijk drie jaar van intensief archiefonderzoek en redactie. Eind 2023 mondde het uit in de publicatie van het literair historische boek getiteld 'Vlaanderens Waanzinnigste Eeuw. 1297-1385' (Borgerhoff & Lamberigts). Ook over dit boek geeft Joren nu lezingen doorheen heel Vlaanderen.

Uitgelichte titels

Cover van boek '1349, Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde'

'1349, Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde'

Cover van boek 'Vlaanderens Waanzinnigste Eeuw (1297-1385)'

'Vlaanderens Waanzinnigste Eeuw (1297-1385)'

Lezingen

Joren geeft lezingen voor zowel bibliotheken als culturele verenigingen, en dit op twee verschillende manieren: 

1. Een duo-lezing in de vorm van een sofa-gesprek (mogelijke duurtijd: 1,5 tot 2 u)

Een interviewer leest een aantal pakkende literaire fragmenten voor uit het boek 'Vlaanderens waanzinnigste eeuw', waarna Joren dieper ingaat op de betreffende sleutelgebeurtenissen uit de 14de eeuw (oorlog, ziekte, hongersnood, broedertwist). Daarbij heeft hij bijzondere aandacht voor de emotionele, culturele en maatschappelijke impact daarvan op de middeleeuwse mens. Zo krijgt de lezer een blik op de culturele afstand tussen onszelf en de middeleeuwse mens, maar tegelijk ook op de overeenkomsten tussen ons beiden. De basis van de menselijke natuur bleef in al die tijd namelijk onveranderd.

Joren geeft zulke dubbellezingen samen met zijn vaste medespreker: televisiemaker, auteur en columnist Sam De Graeve. Als organisator kan je (indien gewenst en na overleg) ook steeds zelf een interviewer aanduiden.

2. Een solo-lezing (mogelijke duurtijd: 1,5 tot 2 u)

Joren neemt de toehoorders op sleeptouw door belangrijke gebeurtenissen uit de 14de eeuw aan de hand van getuigenissen (kronieken en brieven, weergegeven in authentieke Middelnederlandse taal). De getuigenissen worden, samen met eigentijdse miniaturen en andere pakkende beelden, gepresenteerd in een visueel prikkelende PowerPoint waarin extra aandacht is voor de ruimere context van deze gebeurtenissen. Al doende krijgt het publiek zo een doorleefde impressie van onze 14de-eeuwse geschiedenis: wat de mensen van toen is overkomen, hoe zij deze gebeurtenissen hebben ervaren en hoe die hun sporen nalieten in hun maatschappij.

Omdat het navertellen van de hele 14de eeuw uiteraard onbegonnen werk is, kan je als organisator steeds kiezen uit vier verschillende episodes:

  • De Vlaams-Franse oorlog (1297-1305)
  • De Vlaamse boerenopstand (1323-1328)
  • De Zwarte Dood in Vlaanderen (1349)
  • De Vlaamse burgeroorlog (1379-1385)

Joren houdt daarbij ook telkens rekening met de locatie waar de lezing gegeven wordt, en duikt voorafgaand in de archieven om nader te kunnen duiden hoe deze sleutelgebeurtenissen impact hebben gehad op de stad, gemeente of regio waar de lezing plaatsvindt. Een voorbeeld daarvan: tijdens een lezing in de Bibliotheek van Dendermonde over de Vlaamse Burgeroorlog (1379-1385) had hij ruime aandacht voor de rol van Dendermonde daarin (zie link).

Praktisch

  • De exacte duurtijd van beide soorten lezingen (1,5u of 2u) wordt steeds vastgelegd in overleg met de organisator.
  • Voor een duo-lezing voorzie je als organisator twee sofa's en twee micro's, waar mogelijk ook gezellige verlichting om een theatersfeer te verkrijgen. De organisator kan zelf een tweede spreker aanduiden of opteren voor Jorens vaste medespreker Sam De Graeve.
  • Voor een solo-lezing voor zie je als organisator een microfoon met geluidsversterking en de mogelijkheid tot projectie met HDMI.

Neem contact op met Joren Vermeersch

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.