Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+

Jonathan Jetten

Biografie

Jonathan Jetten (1981) schrijft van kinds af aan zijn fantasieën op elk papiertje. Met zijn verhalen maakt hij maatschappelijke thema’s bespreekbaar: rouw en verlies, adoptie, anders zijn enzovoort. Als 'Meester Dagdromer’ stapt Jonathan binnen in de fantasiewereld van kinderen.

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Vulkaankonijn in lichterlaaie

Vulkaankonijn in lichterlaaie

Cover van boek Een droom vol wolken

Een droom vol wolken

Cover van boek De zeven harten van papa

De zeven harten van papa

Lezingen

Jonathan komt heel graag op bezoek in jouw klas, bibliotheek, vereniging. De kinderen maken kennis met zijn verhalen en hij wil op zijn beurt weten welke boeken zij graag lezen.

Na een kennismakingsronde leest Jonathan verschillende fragmenten voor uit zijn werk ‘Vulkaankonijn in lichterlaaie’. Tussendoor gaat de klas aan de slag met het maken een nieuwe tekening voor de kaft, spelen de kinderen konijn-memo of tonen ze de route van Santiago op de wereldkaart. De kinderen maken samen met de auteur een stoere collage over hun vuur of passie of ze kiezen het boek dat hen het meeste aanspreekt uit de boekenstapel. Jonathan praat samen met de kindeen over hun leesvoorkeuren en geeft antwoord op vragen zoals: 'Waarom schrijf je boeken?', 'Hoe lang duurt het om een boek te schrijven?' enzovoort.

De opbouw van de interactieve auteurslezing bevat telkens bovenstaande aanpak en stijl. Jonathan kan de klemtoon echter op een bepaald thema leggen. De opdrachten worden in samenspraak met de organisatoren afgestemd op de leeftijd van de doelgroep.

 

Er zijn vijf basisformules:

 

  •  Lezing 1: ‘De zeven harten van papa’ (Kabouterpers, 2024) – thema: gevoelens, geestelijke gezondheid, KOPP

(Eén uur, doelgroep: 6-9 jaar)

Jonathan leest voor uit zijn prentenboek ‘De zeven harten van papa’. Aan de hand van het verhaal draaien de kinderen aan het rad ‘het hart van fortuin’. Altijd prijs: de groep wint een gevoel, we gaan erover in gesprek of we voeren een leuke opdracht uit. In de kring is het mogelijk om open vragen te stellen of (al dan niet) iets te delen.

  • Lezing 2: ‘Een droom vol wolken’ (Ambilicious, 2023) – thema: rouw en verlies

(Eén uur, doelgroep: 6-8 jaar)

Jonathan leest voor uit zijn prentenboek ‘Een droom vol wolken’. De kinderen zien de kaft niet en raden zelf de titel. In een creatieve opdracht tekenen ze hun eigen kaft/cover, in kleine groepjes. Rouw en verlies wordt bespreekbaar gemaakt aan de hand van het verhaal van Juliette die haar beste vriend Tomas verloren is. Er zijn ook andere interactieve opdrachten mogelijk. De lezing verloopt in een kringgesprek, er is ruimte voor vragen.

  • Lezing 3: ‘Vulkaankonijn in lichterlaaie’ (Ambilicious, 2022) – thema: anders zijn, adoptie

(Eén uur, doelgroep: 6-8 jaar, 8-10 jaar)

Jonathan leest voor uit zijn leesboek ‘Vulkaankonijn in lichterlaaie’. Hij bespreekt de avonturentocht van Santiago, zijn vrienden en familie. Samen met de klas voert hij enkele interactieve opdrachten uit, aangepast aan de leeftijd van de lezers. Er is ruimte voor vragen en bespreking.

  • Lezing 4: Welk verhaal lees ik graag? – thema: leesbevordering

(Eén uur, doelgroep 6-8 jaar, 8-10 jaar, 10-12 jaar)

Jonathan leest voor uit eigen werk. De interactieve opdracht staat in het teken van de eigen leesvoorkeuren van de deelnemers. Welke verhalen lezen ze graag? Welke stijl? Welke onderwerpen? Welk genre?

Uit een grote boekenstapel kiezen ze een boek dat hen het meeste aanspreekt. Waarom hebben ze dit boek gekozen? Is het de cover, de titel, de flaptekst?

Er is ruimte voor bespreking en vragen.

  • Lezing 5: Praten over gevoelens met een (prenten)boek

(Eén uur uur, doelgroep: 18+)

Deze lezing is gericht op ouders, leerkrachten, hulpverleners enzovoort.

Jonathan leest voor uit zijn eigen werk en geeft aan hoe hij in zijn fictieve verhalen maatschappelijke thema’s aanraakt. Via opdrachten bekijkt hij samen met het publiek hoe een verhaal gevoelige thema's, zoals rouw en verlies, bespreekbaar kan maken. Hij gaat op zoek naar geschikte boeken en sluit af met een vragenronde.

Praktisch

  • Interactie en een gemoedelijke sfeer zijn belangrijke elementen voor een geslaagde lezing.
  • Bij voorkeur geeft Jonathan lezingen aan een groep met maximaal 25 deelnemers.

Neem contact op met Jonathan Jetten

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.