Joke Benoot
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Basisonderwijs, Buitengewoon basisonderwijs, Secundair onderwijs: buitengewoon, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO, TSO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding

Joke Benoot

Biografie

Joke Benoot (1984) was als kind al verslingerd aan letters en boeken en kondigde in poëzieboekjes aan dat ze later schrijfster zou worden. Dat vergat ze vervolgens voor een jaar of twintig toen ze in de ban raakte van de verhalen van ‘levende mensen’ en kinder- en jeugdpsychologe werd. In haar werk werd ze telkens opnieuw geraakt door de verhalen die haar werden toevertrouwd en de levens waarin ze mee mocht zoeken en wroeten. Vanuit die ontroering begon Joke opnieuw te schrijven en herontdekte ze het plezier van verzinnen, dromen, puzzelen. Nu weet ze weer dat ook personages écht leven.

‘De regen is warm’ (Clavis, 2019) gaat over opgroeien in een tehuis, over afscheid nemen en opnieuw beginnen, over hoop en troost. Met dit boek wou Joke de vaak onzichtbare wereld van de bijzondere jeugdzorg, die haar zo nauw aan het hart ligt, voelbaar maken. ‘De regen is warm’ werd genomineerd voor de Kleine Cervantes.

‘Aroe’ (Clavis, 2023) bestaat uit zachte, warme en inspirerende voorleesverhalen over bang zijn, piekeren, vriendschap en troost. Omdat bang zijn zoveel fijner is samen dan alleen, nodigt dit boek kinderen, ouders en andere helpers uit om te praten over angst en om er mee aan de slag te gaan.

Uitgelichte titels

Cover van boek De regen is warm

De regen is warm

Cover van boek Aroe

Aroe

Lezingen

Speelse en interactieve lezingen voor kinderen uit de lagere school:

- Aroe: Bang zijn moet je durven

Deze lezing kan geboekt worden voor de hele lagere school. De inhoud wordt aangepast aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de kinderen en aan de noden van de klasgroep, in overleg met de leerkracht. Voorleesmomenten worden afgewisseld met creatieve of interactieve werkvormen. Na elk verhaaltje wordt er ruimte gemaakt voor een kort stellingenspel en klasgesprek over het thema van het verhaal. Daarna gaan we samen aan de slag met spelletjes of knutselopdrachten. We maken een bangste slinger, knutselen een bange tentoonstelling, vliegeren met bange vliegtuigjes, doen ontspanningsoefeningen, kijken in ons hoofd, filosoferen met vragenhappertjes of maken samen een bangwoordenboek. Kinderen voelen dat hun angst er mag zijn en kunnen herkenning, troost en tips vinden bij elkaar en bij de personages van het boek

- Het zesde verhaal van Aroe: de magie van samen schrijven

Joke leest voor en stelt de personages uit ‘Aroe’ voor. De kinderen sprokkelen vervolgens problemen en hindernissen uit hun eigen leven. Eén van die problemen vertaalt Joke naar een verhaalpremisse in het bos van Aroe. Samen verzinnen ze het zesde verhaal van het boek en maken ze daar illustraties bij. Tenslotte gaat Joke met de kinderen in gesprek over hun verhaal en over schrijfplezier en bekijken ze welke tips uit hun verhaal ze misschien kunnen meenemen naar hun eigen leven.

Interactieve lezing (en workshop) voor jongeren vanaf 14 jaar:

- De regen is warm

Joke leest fragmenten voor en gaat met jongeren in gesprek over thema’s als opgroeien, wortels, verlies en troost. Ze vertelt hoe jongeren uit de jeugdzorg haar geïnspireerd hebben tot het schrijven van dit boek. Joke onderzoekt samen met de groep hoe lezen (en schrijven!) kan helpen. De leerlingen experimenteren met creatief schrijven en zoeken taal en beelden rond de thema’s ‘thuis’ en ‘wortels’. Ze associëren, freewriten op muziek, verzinnen samen een personage  en maken een elfje of een Zeer Kort Verhaal.

Lezing voor ouders, leerkrachten of hulpverleners:

- Aroe: Hoe help je kinderen bij angst?

Joke vertelt hoe dit boek zichzelf begon te schrijven dankzij de bange durvers waar ze mee werkte als kinderpsychologe en gedragstherapeute. Ze leest fragmenten voor en bespreekt hoe je bange kinderen kan ondersteunen en begeleiden. Door dit thema bespreekbaar te maken en te normaliseren, help je kinderen om hun veerkracht te versterken en te ervaren dat ze niet alleen zijn. Je hoeft bovendien echt geen therapeut te zijn om een moeilijk thema als angst bespreekbaar te maken. Joke stelt op een interactieve manier werkvormen voor om kinderen angst (en ook andere gevoelens) te leren herkennen, toelaten, uiten en reguleren. Kom mee een bangste slinger maken, laat vlammetjes dansen met je ademhaling en help elkaar om te leren vliegen!

Praktisch

- Voor de lezingen voorziet de organisator een beamer of digitaal schoolbord. Terwijl ze uit haar boek voorleest, toont Joke de prenten ook graag digitaal zodat ze hierover in interactie kan gaan met de kinderen.

Meer zien?

Neem contact op met Joke Benoot

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.