Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Johan Swinnen

Biografie

Johan Swinnen (1954) is een autoriteit binnen de cultuurwetenschappen, werkzaam als gerechtsdeskundige en kunstexpert. Al van kleins af aan was hij gefascineerd door kunst, design en fotografie. Het werd de hoofdnoot van zijn wetenschappelijke en academische carrière (onder meer bij HISK, VUB, Sorbonne-Paris III, ULL). Maar Johans leven wordt ook beheerst door de aanslag in de Inno in 1967, een donkere pagina in de Belgische geschiedenis. Hij schreef er een meeslepende en doorleefde roman 'Happening' over die niemand onberoerd laat. Al een week na de publicatie van het werk kocht Eye-Works de rechten, en in 2024 zal Stijn Coninx een langspeelfilm regisseren die gebaseerd is op het boek.

Johan schreef ook een kinderboek: een kijkgids over beeldcultuur getiteld 'Kijken met Germaine'. Zijn volgende roman 'Ik en mijn twee levens' verschijnt in het najaar van 2023.

Uitgelichte titels

Cover van boek Kijken met Germaine

Kijken met Germaine

Cover van boek De kunst van het fotoarchief

De kunst van het fotoarchief

Lezingen

Johan neemt tijdens de lezing het publiek mee op een reis. De leidraad zijn de fragmenten die hij voorleest uit zijn familieroman 'Happening'.

Johan was dertien toen hij beide ouders verloor door de vreselijke brand in de Brusselse Inno. Het was 22 mei 1967. Aan de hand van pakkende beelden, geluidsfragmenten en nooit eerder gepubliceerde getuigenissen uit het archief van de Staatsveiligheid, brengt de auteur een levendige presentatie. Zo vertelt hij:

"Wij woonden in het Hageland. Mijn vader was onderwijzer. Om iets bij te verdienen deden mijn ouders vaak mee mij aan  prijskampen. Op een keer hadden ze eindelijk geluk. Ze wonnen voor 20.000 Belgische Frank aan aankoopcheques van de Innovation. Dat was een dubbele maandwedde. Ze zouden er een campingwagen mee kopen om samen met mij, m’n broer en zus, op vakantie te gaan naar het Gardameer. Op zondag, daags voor de trip naar Brussel waar ik enorm naar uitkeek, aten we zoals veel Vlaamse families rosbief. Ik wilde de pyrex kom met de kroketjes op tafel zetten maar liet die per ongeluk vallen. Duizenden scherven op de stenen vloer. Vader, een streng man, was boos. Ik werd gestraft: ik mocht niet mee naar Brussel. De volgende dag vertrokken mijn ouders... we hebben nooit meer iets van hen gehoord, ze hebben zelfs niets van hen teruggevonden tussen de as en het puin. In 1967 woedde de vreselijke Vietnam oorlog volop. Precies in die periode organiseerde de Brusselse Innovation een Amerikaanse veertiendaagse, waarbij 150 nieuwe Amerikaanse producten werden gepresenteerd en het hele gebouw met Amerikaanse vlaggen werd getooid…’".

Johan begon te vermoeden dat de ramp wel eens een aanslag kon geweest zijn. Hij schreef er een pakkend boek over, op de flinterdunne lijn tussen waarheid en werkelijkheid, op zoek naar gerechtigheid.

Praktisch

Johan maakt graag gebruik van:

  • Een projectiescherm en beamer
  • Een verlengdraad (voor zijn laptop)
  • Een glaasje water

Meer zien?

Neem contact op met Johan Swinnen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.