Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Wetenschap en techniek
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Johan Braeckman

Biografie

Johan Braeckman (1965) houdt zowel van filosofie, geschiedenis, letteren en natuurwetenschappen. Uit zijn boeken en hoorcolleges blijkt dat hij graag informatie uit diverse domeinen samenbrengt tot een helder en inzichtelijk verhaal. Het is zijn overtuiging dat schrijvers ook zogenaamde non fictie op een spannende, meeslepende en literaire manier kunnen vertellen. Hij gelooft sterk in de kracht van wat “the third culture” heet: de kruisbestuiving tussen kennis uit de cultuur- en gedragswetenschappen enerzijds en de natuurwetenschappen anderzijds. Een van zijn drijfveren hierbij is een bezorgdheid over de toenemende onwetendheid van het bredere publiek over alles wat met natuurwetenschap te maken heeft. Steeds meer technologische doorbraken, gebaseerd op fysica, biologie en andere disciplines, bieden nooit geziene mogelijkheden om de wereld, inclusief de mens zelf, ingrijpend te veranderen. Het is van bijzonder groot belang dat we met zijn allen hierover debatteren, op basis van degelijke en grondige informatie. Johan streeft ernaar om die informatie in zijn boeken over te brengen, rekening houdend met de psychologische moeilijkheden die het rationele en kritische denken vaak bemoeilijken.

Uitgelichte titels

Cover van boek De ongelovige Thomas heeft een punt  (met M. Boudry)

De ongelovige Thomas heeft een punt (met M. Boudry)

Cover van boek Een zoektocht naar menselijkheid (met D. Verhofstadt)

Een zoektocht naar menselijkheid (met D. Verhofstadt)

Lezingen

Johan gaf de voorbije dertig jaar ongeveer 1500 lezingen, met steeds hetzelfde doel voor ogen: een belangrijk thema bespreken op een boeiende, informatieve en zo objectief mogelijke wijze. Johan leest nooit voor, maar vertelt zijn verhaal over het afgesproken onderwerp (kritisch denken, evolutietheorie, religie, het belang van fictie, zingeving enzovoorts). Doorgaans gebruikt hij beeldmateriaal, maar dat is geen must. Interactie is uiteraard mogelijk. Sommige lezingen geeft hij samen met Jean-Paul Van Bendegem en Vitalski (over Frankenstein, of Edgar Allan Poe, of Sherlock Holmes onder andere). 

Neem contact op met Johan Braeckman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.