Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Jo Gisekin

Biografie

Jo Gisekin (1942), pseudoniem van Leentje Vandemeulebroecke, kleindochter van Stijn Streuvels, studeerde journalistiek aan de Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen en Franse Taal en Cultuur aan de Sorbonne; ze werkte daarna voor een uitgeverij. Ze debuteerde met de poëziebundel ‘Een dode speelgoedvogel’ (Desclée De Brouwer, 1969), die meteen bekroond werd met de Poëzieprijs van de Provincie Antwerpen. Later werk werd meermaals bekroond en in vele bloemlezingen in Vlaanderen en Nederland opgenomen. Haar poëzie is zeer sensitief, zoals in Dooitijd (Poëziecentrum, 2012) met de intrigerende gewaarwording van stoffen op de huid. De bundel ‘Een spiegel op uitkijk’ (Poëziecentrum, 2017) bevat uitsluitend gedichten bij schilderwerk van haar voormalige dorpsgenoot Roger Raveel; ook in de bundel ‘De luwte van het geheugen’ (Poëziecentrum, 2021) zijn schilderkunst en muziek belangrijke inspiratiebronnen. Jo hanteert een strakke en beheerste taal en reflecteert over het leven, over liefde en natuur, over het verglijden van de tijd, over lijden en dood. Een aantal gedichten werd gecomponeerd door Vic Nees, Wilfried Westerlinck, Ernest Van der Eyken, Lucien Posman.

Werk van haar verscheen bij Lannoo, Uitgeverij P en Poëziecentrum. Bij P verscheen ook de essaybundel ‘Zo, denk ik, wordt liefde weer nieuw’ (2008) met dertig opstellen van essayisten uit Vlaanderen en Nederland over haar werk, samengesteld door Cas Goossens.

Uitgelichte titels

Cover van boek Dooitijd

Dooitijd

Cover van boek Een spiegel op uitkijk. Gedichten bij werk van Roger Raveel

Een spiegel op uitkijk. Gedichten bij werk van Roger Raveel

Cover van boek De luwte van het geheugen

De luwte van het geheugen

Lezingen

Tijdens haar lezingen geeft Jo Gisekin een overzicht van haar eigen werk, met als grote thema's: leven, liefde, geboorte, dood, de medemens met een beperking, de intrigerende en sensitieve gewaarwording van stoffen op de huid, de impact van de natuur op de eigen leefomgeving, de hunkering naar het volmaakte, het besef van de onbereikbaarheid ervan, en raakpunten met andere kunsten zoals muziek en schilderkunst.

Na een inleiding over wezen en functie van de poëzie volgt een illustratie daarvan met eigen gedichten, gepubliceerde en ongepubliceerde, waarin alle facetten van het leven worden belicht, van geboorte tot dood, met verschillende klemtonen, en al dan niet geïllustreerd met projectie van het werk van de schilders Roger Raveel, Gustave Van de Woestyne, Léon Spilliaert, Gust De Smet, Valerius De Saedeleer, Frits Van den Berghe en anderen.

Praktisch

  • De organisator voorziet een microfoon, een stoel en een tafeltje, en eventueel een beamer met projectievlak.

Neem contact op met Jo Gisekin

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.