Jeroen Van Vaerenbergh,   De Foodarcheoloog
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog

Biografie

Jeroen Van Vaerenbergh (1979) studeerde in 2001 af aan de KU Leuven als archeoloog. Door zich jarenlang te verdiepen in archeologische opgravingen in Vlaanderen en Italië raakte zijn verbeelding geprikkeld door de etensresten die voorouders hebben nagelaten in grachten, kuilen en beerputten. In deze beerputten vond hij een schat aan informatie over de eetgewoontes en ingrediënten die de culinaire geschiedenis van onze voorouders prijsgeeft. Sinds 2015 is Van Vaerenbergh actief als De Foodarcheoloog. Hij combineert zijn expertise in de archeologische resten van ons culinair verleden met zijn passie voor voeding vandaag. Een passie die hem met de paplepel is ingelepeld door zijn grootmoeder, een dorpskokkin voor familiefeesten in de sixties, en verder is gegroeid door het experimenteren met oeroude bereidingen in zijn tienerjaren. Hierdoor ontwikkelde hij een fijn gevoel voor smaak die de grenzen van de tijd overschrijdt. De focus op tastbare voorouderlijke resten onthult geen achteloos achtergelaten afval, maar een ware schatkamer die onze eetgewoonten door de eeuwen heen weerspiegelt. Meer dan verouderde recepten in historische kookboeken, biedt het een denkbeeldige voorraadkast waar vrij en innovatief mee aan de slag kan worden gegaan door mensen van nu. In zijn debuut 'Wat schaft de put?' (Standaard Uitgeverij, 2024) graaft hij nog dieper in ons culinaire verleden en toont hij hoe de inzichten van onze voorouders ons kunnen inspireren om gezonder en duurzamer te gaan leven.

Als gepassioneerde verteller fascineert hij de luisteraar met historische weetjes op podcast, tv en radio. Jeroen adviseert als erfgoed expert ook locaties, props en rekwisieten voor event, film-, tv- en andere visuele producties. Zo werkte hij als productionele 'tijdreiziger' bij de tv-reeks 'Het verhaal van Vlaanderen' in research, op set en als gezicht in beeld. Ten slotte brengt Jeroen via unieke samenwerkingen met chefs en ambachtslui erfgoed tot leven in een degustatielezing, als foodsommelier of tijdens een toeristisch project. Hij adviseert hen tot het maken van nieuwe culinaire producten doordrenkt met verhalen uit vervlogen tijden en brengt vergeten tradities tot leven met een eigentijdse twist.

Uitgelichte titels

Cover van boek Wat schaft de put?

Wat schaft de put?

Lezingen

Wat schaft de put?

De Foodarcheoloog Jeroen, bekend van 'Het verhaal van Vlaanderen', neemt je mee op een tijdreis naar ons culinaire verleden, een verhaal dat duizenden jaren beslaat en vol verrassingen zit. Verwacht geen gewone geschiedenisles of praktische kooksessie, maar meeslepende verhalen die ons huidige eetpatroon in een nieuw licht plaatsen. Wat aten onze voorouders, en hoe kan hun kennis ons vandaag helpen om gezonder, duurzamer en creatiever te koken en te leven?

Hoewel wetenschappelijke publicaties en publieksboeken over geschiedenis de basis zijn van zijn werk als De Foodarcheoloog, zijn het vooral historische literaire boeken op de grens tussen fictie en non-fictie die Jeroen inspireren. Het werk van Jeroen sluit zo aan bij de literaire traditie waarin begeesterende wetenschappelijke kennis en historisch bezielde literatuur elkaar ontmoeten.

Als bevlogen verteller graaft hij diep in de geschiedenis van het stukje land tussen de Maas en de Noordzee, dat we vandaag Vlaanderen noemen. Van de Galliërs en Romeinen tot de middeleeuwen en de neanderthalers—Jeroen vertelt hoe voeding altijd een centrale rol heeft gespeeld in ons dagelijks leven en hoe oude technieken en ingrediënten nog steeds relevant zijn. Wist je dat zero waste al duizenden jaren geleden werd toegepast? Of dat termen als zuurdesem en amandelmelk helemaal niet zo modern zijn als we denken?

Laat je inspireren door de inzichten uit ons verleden en ontdek hoe de kookpotten van weleer ons kunnen helpen bij het vormgeven van een duurzame toekomst. Laat je verrassen door de verhalen achter de gerechten die onze voorouders eeuwen geleden op tafel zetten!

"Op culinair vlak laat de geschiedenis zich steeds opnieuw proeven in nieuwe creaties met oude ingrediënten. Aan ons om er een nieuw recept mee te maken met een duurzame nasmaak waar onze nazaten binnen 1000 jaar nog van kunnen nagenieten."  Met die woorden, geïnspireerd door een quote van eenvan Jeroens favoriete auteurs Ilja Leonard Pfeijffer, word je de toekomst ingezonden. 

 

Praktisch

  • Een lezing duurt 75 – 90 min (afhankelijk van de interactie van het publiek)
  • Jeroen ondersteunt zijn vertelling met beeldmateriaal, gaat in op vragen uit het publiek en creëert ruimte voor dialoog.
  • Bij meer dan 40 mensen voorziet de organisator een beamer + microfoon.
  • Extra informatie: De lezing komt het best tot haar recht op een historische locatie of past ook perfect op een podium.

Neem contact op met Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.