Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Jeroen Olyslaegers

Biografie

Jeroen Olyslaegers (1967) werd geboren in Mortsel. Vanaf 1985 studeerde hij Germaanse filologie aan de UFSIA en in 1989 kon hij aan de slag in het Louis Paul Boon-documentatiecentrum. Zijn debuutroman 'Navel' werd in 1994 gepubliceerd. In 1996 bracht hij de verhalenbundel 'Il faut manger' uit en zijn roman 'Open gelijk een mond' volgde in 1999. Daarna concentreerde hij zich op schrijven voor theater terwijl hij ook stukken en recensies schreef voor tijdschriften zoals Humo, Menzo, Yang, Dietsche Warande & Belfort, AS-Andere Sinema, De Vlaamse Gids en meer.

Jeroen schreef theaterteksten die werden opgevoerd door onder meer de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Het Toneelhuis. Zo schreef hij samen met Paul Mennes een stuk over de wereld na de aanslagen op 11 september 2001. Daarnaast vertaalt en bewerkt hij ook bestaande teksten. In september 2009 kwam 'Woeste hoogten, rusteloze zielen' uit, een theaterstuk gebaseerd op werk van Emily Brontë, voor theater Artemis uit Den Bosch. Met Jan Fabre werkte hij in 2011 aan 'Prometheus Landscape II' en in 2015 verzorgde hij, eveneens voor Fabre, de tekst voor 'Mount Olympus: To Glorify the Cult of Tragedy'. Zijn werk voor theater werd in 2014 bekroond met de Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers.

In maart 2009 bracht Olyslaegers een roman uit met als titel 'Wij'. Dit is het eerste deel uit een satirische serie volksromans rond geheugen en identiteit waarvan elke titel begint met de letter W. In 2012 publiceerde hij 'Winst', over hebzucht en het democratisch deficit op de achtergrond van het kunstmilieu. In augustus 2016 werd het derde deel van de serie, genaamd 'WIL' uitgebracht. Deze laatste roman biedt een inkijk in de Vlaamse collaboratie en werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vak- en lezersjury), de Confituur Boekhandelsprijs, de F. Bordewijkprijs en de Tzumprijs voor de beste literaire zin van 2016. Hij sluit zijn serie af met 'Wildevrouw' in november 2020. Het verhaal betreft het Antwerpen van de 16de eeuw en het verhaal van Antwerpenaar 'Beer'.

Jeroen beschouwt zichzelf als een verhalenverteller en voorlezer die graag de schatkamer van de Antwerpse geschiedenis betreedt op zoek naar vertellersgoud. Momenteel bereidt hij een roman voor die zich tijdens het fin-de-siècle van diezelfde stad situeert. Zijn meest recente publicatie, 'Willem en mijn wellust' (2022) is een novelle die zich zowel in de zestiende als in de negentiende eeuw afspeelt, tussen de roman die al is gepubliceerd en zijn toekomstig werk.

Uitgelichte titels

Cover van boek Willem en mijn wellust

Willem en mijn wellust

Cover van boek WIL

WIL

Cover van boek Wildevrouw

Wildevrouw

Lezingen

Jeroen spreekt tijdens zijn lezingen graag over geschiedenis en de mogelijke parallellen met de huidige tijd; de echokamers en de spoken uit vervlogen tijden die net zo goed nu kunnen opduiken. Verder praat hij ook over maatschappelijke thema's die hem nauw aan het hart liggen, zoals de zorg (in de breedst mogelijke betekenis van het woord), cultuur, het gebruik van sociale media, of het schrijfproces zelf (dat hij schrijfyoga noemt).

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een microfoon

Neem contact op met Jeroen Olyslaegers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.