Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Jef Stroo

Biografie

Jef Stroo (1958) studeerde Pedagogische en Psychologische wetenschappen aan de KU Leuven en haalde ook een postgraduaat in de Gedragstherapie aan de UGent. Hij liep lang rond met ‘goesting’ om te schrijven maar wist deze droom niet te combineren met werk en gezin. In 2015 veranderde dat en begon hij een eerste verhaal te schrijven. Net voor het begin van de zomer van 2019 verscheen zijn debuutroman, ‘Het blauwe schrift’ (Sterck & de Vreese), over een onconventionele liefdesrelatie tussen personages Anna, Johanna en Karel ten tijde van het interbellum. De inspiratie voor de roman haalde Jef uit een foto uit 1928, waarop een tienjarig meisje staat afgebeeld, middenin de herdenkingsoptocht van de Wapenstilstand.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het blauwe schrift

Het blauwe schrift

Lezingen

1. Aangezien ‘Het blauwe schrift’  in essentie een historische roman is, begint de lezing met een toelichting van de historische context. Het verhaal is immers geworteld in het interbellum (1919 – 1939), een periode van verontrustende verrechtsing en opkomend nationalisme. Jef legt uit hoe het einde van WOI al de voorbode was van WOII en bespreekt de internationale spanningen te midden van deze twee donkere passages uit de geschiedenis. Ook verklaart Jef de actualiteitswaarde van het verhaal. 

 

Jef vertelt in ‘Het blauwe schrift’ hoe burgers proberen te overleven in een samenleving waar individuen die niet in de pas lopen worden uitgeschakeld ten voordele van het zogenaamd algemeen belang. Speciale aandacht gaat uit naar de rechtschapen burgers in Nazi-Duitsland die kritisch tegen het systeem aankijken en het opnemen voor hun (joodse) medemens. Daarbij gaat Jef graag in op de psychologie van de personages. Hij legt zijn publiek telkens de vraag voor: ‘Hoe denk je dat jij zou reageren in de plaats van dat personage?’ Hoewel de personages in de roman fictief zijn, zijn ze doorspekt met autobiografische elementen. Jef verklaart dit gaandeweg. Verder vertelt hij hoe het werk tot stand kwam en wat het met hem deed als schrijver.

 

2. Dodelijke mist, Historische thriller 2022

Jef schetst de historische context van het verhaal en verklaart de actuele relevantie ervan.

Tussen 4 en 9 december 1952 hing een ondoordringbare mist boven Londen. Wat aanvankelijk een vervelende, gekende smog leek werd een dodelijke nachtmerrie. De koude en windstille weersomstandigheden hielden Londenaars 5 dagen in de greep van een giftige wolk die duizenden slachtoffers maakte.

Aan de hand van een PP en voorleesfragmenten licht de auteur de leef- en werkomstandigheden van Londenaars in de jaren vijftig van de vorig eeuw toe. Hij maakt de actuele relevantie duidelijk: een lockdown avant la lettre, extreme luchtvervuiling, politiek-economische belangen boven gezondheid en milieu …

De auteur staat stil bij de psychologie van de personages en laat voelen hoe je als lezer kunt verdwalen in sympathie voor het hoofdpersonage, Angela een jonge longarts en haar antagonist, Humberto. Hij maakt duidelijk dat Dodelijke mist veel meer is dan een thriller.

 

Tijdens de lezing hanteert Jef meerdere presentatiemethoden. Zo leest hij een fragment uit het boek voor, vertelt hij en toont hij aan de hand van een PowerPoint enkele schilderijen die het tijdsbeeld schetsen. Jef gaat met veel ‘goesting’ in dialoog met het publiek. Hij antwoordt graag op vragen en stelt ook eigen vragen.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer met projectiescherm.
  • De deelnemers kunnen op voorhand de vragen doorgeven waarop ze graag een antwoord willen tijdens de lezing.

Neem contact op met Jef Stroo

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.