Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie
Thema’s
Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Janne Janssens

Biografie

Janne Janssens (1997) is auteur. Ze studeerde Audiovisuele Kunsten Animatiefilm in Brussel. Haar keuze in studies ontsprong uit haar liefde voor verhalen vertellen. Na even in de filmwereld gewerkt te hebben, rolde ze de uitgeefsector in. 

Op haar veertiende nam ze voor het eerst een pen in de hand om haar eigen verbeelding tot leven te wekken op papier. Eerst in de vorm van fantasyverhalen, later ook in teksten die dichter bij haar leven stonden.

In december 2021 debuteerde ze met het non-fictie boek ‘Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond’ bij uitgeverij EPO. Daarin tekende ze samen met Michèle Stappaerts het verhaal op van Fatima en Helen, twee meisjes die op hun zestiende vanuit Eritrea naar België vluchtten. Drie maanden later volgde 'Het kaartje van Guus' (Clavis), een prentenboek over autisme voor kinderen vanaf 6 jaar.​

Uitgelichte titels

Cover van boek Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond - Het boek van Fatima en Helen

Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond - Het boek van Fatima en Helen

Cover van boek Het kaartje van Guus

Het kaartje van Guus

Lezingen

Het kaartje van Guus

Guus draagt een kaartje om zijn nek. Daarop staat ‘autisme’. Op school plagen zijn klasgenootjes hem omdat hij anders is, en hij kan moeilijk met andere kinderen praten. Maar dan ontmoet hij op de speelplaats Alisa, die hem haar eigen kaartje toont. 

Het kaartje van Guus biedt een mooi aanknopingspunt om met kinderen vanaf 6 jaar in gesprek te gaan rond de thema’s autisme, diversiteit en vriendschap. Naast het verhaal bevat het boek een aantal leuke spelletjes, een pakkende getuigenis, informatieve pagina’s over autisme en een aantal praktische handvatten om een dialoog te openen met kinderen over dit verhaal. Kortom, een must-have voor wie aan de slag wil rond autisme en diversiteit.

De boekvoorstelling start met een woordje van Janne over haar eigen ervaringen met haar diagnose ASS en hoe dit haar de motivatie gaf om een verhaal in dit thema te schrijven, over het maakproces van dit boek en haar samenwerking met Liga Autisme Vlaanderen en illustrator Zoë Claessens. Daarna volgt een inhoudelijke bijdrage vanuit de Liga Autisme Vlaanderen over de diagnose autisme, het belang van psycho-educatie en hoe men concreet met het boek aan de slag kan gaan. Na de lezing is er tijd voor vragen aan zowel de auteur, als Liga Autisme Vlaanderen.

De voorstelling wordt afgesloten met een signeersessie (met auteur Janne Janssens en illustrator Zoë Claessens). 

Praktisch:

  • Duur: 1u15 + vragen (excl. signeersessie) 
  • Als organisator voorzie je een beamer en een projectiescherm, graag in combinatie met geluidsversterking. 
  • Als organisator voorzie je een tafel voor de signeersessie en het uitstallen van flyers.
  • De voorstelling vindt bij voorkeur plaats op weekdagen (zowel overdag als ’s avonds).
  • Het is mogelijk om op het einde van de lezing nog enkele vragen te stellen of wat na te praten. 

Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond

Janne geeft samen met Fatima en Helen, en co-auteur Michèle Stappaerts lezingen over hun non-fictie boek ‘Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond’ (EPO, 2021). Het boek gaat over het verhaal van Fatima en Helen, twee meisjes van zestien alleen op de vlucht vanuit Eritrea naar België. Het is een vluchtelingenboek zonder cijfers, statistieken of complexe politieke analyses.

Het verhaal laat je op een pakkende manier kennismaken met de vaak onvermoede ervaringen, gevoelens en ideeën van jonge nieuwkomers. Dit alles wordt belicht aan de hand van enkele fragmenten uit het boek. Zo wordt de lezing een uitnodiging om het hele boek te lezen. In de voorstelling vertellen de auteurs ook over hoe het boek gegroeid is en hoe het schrijven ervan een spannend groepsproces is geweest. Hoe ze elkaars teksten hebben besproken en verbeterd. En hoe ze de wirwar van talen (Dari, Farsi, Turks, Tigrinya, Arabisch, Engels, Nederlands) hebben samengevoegd en vertaald tot één verhaal.

Vanuit een persoonlijk emotioneel verhaal willen de auteurs vooroordelen over vluchtelingen weerleggen en stilstaan bij vrouwen- en mensenrechten, bij racisme, bij taal en communicatie. Ze brengen ook kaarten en beeldmateriaal mee, zodat het publiek je vluchtroute van Fatima en Helen kan volgen. Na de lezing is er uiteraard tijd voor vragen.

Praktisch:

  • Duur: 1u + signeersessie
  • Als organisator voorzie je een beamer en een projectiescherm. 
  • Als organisator voorzie je een tafel voor de signeersessie.
  • De voorstelling vindt bij voorkeur plaats op weekavonden of in het weekend. 
  • Het is mogelijk om op het einde van de lezing nog enkele vragen te stellen of wat na te praten. 

Neem contact op met Janne Janssens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.