Jan Ducheyne
Biografie
Jan Ducheyne (1970) is een manusje-van-alles. Zo is hij dichter, schrijver, performer, muziekselecteur en presentator. Hij heeft meer dan 20 jaar podiumervaring in binnen- en buitenland.
Met de stichting van de band Noodzakelijk Kwaad vielen na vele jaren de puzzelstukjes op hun plaats. Samen met de muzikanten Teuk Henri, Frank Pay en Jef Mercelis verwerkt Jan zijn poëzie in de liedjes. Zelf beschrijft hij hun muziek en samenwerking als ‘avant garde’. In mei 2018 richtte Jan ook samen met Michaël Vandebril en Laurence Vielle de Partij Voor De Poëzie op, een internationale, poëtische partij, die pleit voor meer poëzie in de openbare ruimte. Sinds 2010 is hij de bezieler en programmator van de Brusselse tak van De Sprekende Ezels, een laagdrempelig podium voor dichtkunst, muziek en humor, dat iedere laatste woensdag van de maand plaatsvindt in café De Monk in Brussel.
Jan is geen zolderkamerdichter: hij staat midden in het leven en wil een chroniqueur van zijn tijd zijn. Als muziekselecteur heeft hij ook al veel feestjes op de teller staan. Bijvoorbeeld de feesten in Club Terminus tijdens Theater Aan Zee, waar hij al vijftien jaar onafgebroken huis-DJ is. Als één van de vaste leden van het Poëziebordeel was hij als zijn alter ego ‘Don Jazzanova’ ook te gast op verschillende schilderachtige locaties in binnen- en buitenland. In zijn jarenlange carrière als dichter, schrijver en presentator zette hij samenwerkingen op met onder meer Het nieuwstedelijk, Vrijstaat O, De Pianofabriek, Zinnema en De Vooruit.
Uitgelichte titels
Beat is Beat/Jazz is Jazz
Noodzakelijk Kwaad/Altijd weer het Dansen
Lezingen
Jan zorgt ervoor dat zijn lezingen zo goed mogelijk afgestemd zijn op het aanwezige publiek. Jan bekijkt altijd met de aanvrager van de lezing wat er mogelijk is.
Bij een lezing rond poëzie voor een klas vertelt Jan op een laagdrempelige, aangename en prikkelende manier. Hij wil dat jongeren zin krijgen in het leven en schrijven van poëzie. Ter illustratie laat hij een nummer van Noodzakelijk Kwaad horen, om te tonen dat muziek ook poëzie kan zijn. Er is ook een oefening waarbij Jan de jongeren zinnen en woorden uit tijdschriften laat knippen en plakken. Op die manier ziet iedereen dat ze iets kunnen samenstellen wat op een gedicht lijkt – ze hoeven zelfs de woorden niet zelf te bedenken. De lezing bouwt er daarna op verder.
Ook wanneer het voornamelijk om een optreden van Noodzakelijk Kwaad gaat, probeert Jan in interactie te gaan met het publiek terwijl hij met de band hun set speelt.
Jan vindt het fantastisch om met poëzie bezig te zijn en dat met alle leeftijden. Zo gaat hij ook af en toe in zorgcentra poëzie brengen. Wel treedt Jan het liefst op met zijn groep Noodzakelijk Kwaad. Hij vindt immers dat muziek versterkt. Maar een solo optreden, workshop of lezing is telkens opnieuw een welkome uitdaging.