Isabelle D'hont
Biografie
Isabelle D’hont (1980) uit Ledegem schrijft kinderverhalen om plezier en rust te verspreiden. Op verzoek van haar zoon leert ze haar drie kinderen al vroeg lezen. Ze voelt zich vereerd en sterk betrokken vanuit een liefde voor literatuur, een achtergrond als germaniste en een jarenlange ervaring als leerkracht. De leeshonger van de kinderen groeit zo sterk dat Isabelle zelf verhalen verzint. Lezen maakt de broers enthousiast en brengt rust in huis. In 2024 verschijnt haar eerste prentenboek ‘Ravi en de rode panda’, een avontuurlijk en verrassend verhaal over wensen van kinderen en dromen van dieren. Isabelle deelt graag leesplezier via de blog van ‘De lezertjes’, op sociale media en tijdens interactieve auteurslezingen.
Uitgelichte titels

Ravi en de rode panda
Lezingen
In de tweede en derde kleuterklas en het eerste leerjaar is de lezing een fictieve reis naar de leefwereld van Ravi in het buitenland (duur: 1 uur tot anderhalf uur). In een verzonnen mobiel speelt Isabelle een passagier tussen de kinderen en stelt ze zichzelf voor als schrijfster van 'Ravi en de rode panda'.
Tijdens de heenreis is er een interactieve vertelling met de focus op het boek zelf. Kinderen raden naar de personages, een mogelijk thema, het vertelstandpunt en het taalgebruik. Isabelle leest ook een stukje voor. Bij aankomst bekijken ze eerst samen de verschillende hoeken. Daarna gaan ze in groepjes aan de slag met de activiteiten: de wereld van Ravi bouwen met blokken, letters stempelen of schrijven, een kleurplaat inkleuren, boeken zoeken die passen bij (wilde) dieren en emoties herkennen bij prenten uit het boek. Op de terugweg vertellen ze over hun lievelingsdieren en/of favoriete boeken uit de klasbibliotheek.
In het tweede leerjaar is de aanpak aangepast (duur: 1 uur tot anderhalf uur). Tijdens een interactieve inleiding stelt Isabelle haar boek voor. Ze geeft een overzicht van de stappen van idee naar publicatie en verspreiding. Na dit deel krijgen de leerlingen de opdracht om een cover te maken. In groepen spelen ze zelf schrijver, illustrator, uitgever, boekhandelaar en/of journalist. Ondertussen geeft Isabelle tips. De leerlingen mogen zich laten inspireren door boeken uit de klasbibliotheek voor een onderwerp of de vormgeving. Op het einde stelt elke groep het resultaat voor aan de klas.
Praktisch
- De inhoud en de duur van een auteurslezing kan afwijken naargelang de omstandigheden of in samenspraak met de leerkracht(en) of de organisatie. Het is fijn als het boek achteraf helemaal uit- of voorgelezen wordt.
- Om de interactie te behouden, werkt Isabelle het liefst met een (klas)groep van maximaal 25 leerlingen.
Om de lezing optimaal te laten verlopen, vraagt Isabelle of je als organisator bepaalde zaken kan voorzien op de locatie van de lezing.
Voor de tweede en derde kleuterklas en het eerste leerjaar:
- Een opstelling van de 5 hoeken en voldoende stoelen (of kussens) voor het verzonnen mobiel
- Voldoende blokken, stempels, kleurpotloden, slijpers, gommen en (prenten)boeken uit de klasbibliotheek
- Voldoende exemplaren van de stempelkaart en de kleurplaat (uit de activiteitenbundel van de uitgeverij)
- De verdeling van de klas in 5 groepen
Voor het tweede leerjaar:
- Een beamer/projector, laptop en scherm
- Tekenpapier, kladpapier, schrijfgerief, kleurpotloden en stiften
- De verdeling van de klas in groepen