
Inge De Waele
Biografie
Inge De Waele (1958) is sociaal agoog, klinisch psycholoog, dichter en auteur, gedreven door haar passie voor relaties, gezin en welzijn. Met haar debuutroman 'Mijn zus is Beethoven' (Bibliodroom, 2024) slaat ze een nieuwe richting in als romanschrijver, waarbij ze op indringende wijze thema's rond mentale gezondheid en familiebanden belicht. Inge vertaalt complexe, academische inzichten in een toegankelijke, verhalende stijl die lezers en luisteraars raakt.
Het thema van verbinding loopt als een rode draad door haar werk en leven: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Haar boeken, zoals 'Samen uit elkaar. Ouder blijven na de scheiding', 'Over kikkers, prinsen en witte paarden', en 'Goed genoeg? Een nieuwe visie op ouderschap', helpen lezers om te reflecteren op persoonlijke en familiale relaties.
Om haar literaire vaardigheden verder te ontwikkelen, volgde Inge diverse schrijfopleidingen bij Wisper (Gent), nam ze deel aan de Meesterproef bij Querido Academie (Amsterdam), volgde ze de cursus Literatuur en zorg (UGent), en ging ze op schrijf-BOOTcamp bij de Letterie (Oostende).
Na jaren als lector sociaal werk aan de Hogeschool Gent en als redacteur bij Alfabetisering Vlaanderen, vestigde ze haar praktijk in Oostende, waar ze met de stad en haar culturele gemeenschap verweven raakte. Inge deelt haar liefde voor literatuur met een breed publiek. Haar lezingen worden gekenmerkt door diepgang en empathie, waarbij ze persoonlijke inzichten deelt die resoneren met haar toehoorders.
Met initiatieven zoals Woordzee, Theater aan Zee en Gedichtendag van ’t Leeshuus, heeft ze haar plek gevonden binnen de culturele scène. Inges werk brengt mensen samen, stimuleert zelfreflectie en toont de kracht van verhalen en literatuur in het versterken van relaties en ons begrip van elkaar.
Uitgelichte titels

Mijn zus is Beethoven
Lezingen
Inge De Waeles lezing rond haar debuutroman 'Mijn zus is Beethoven' biedt het publiek een diepgaande verkenning van zowel de literaire aspecten van het boek als de persoonlijke en psychologische thema’s die erin vervlochten zijn. Deze lezing, die toegankelijk is voor een breed publiek – van literatuurliefhebbers tot professionals in de gezondheidszorg – is opgebouwd rond enkele vaste thema’s en kernvragen die de roman ontrafelen en het publiek aanmoedigen om hun leeservaring te verdiepen.
Inhoudelijke en literaire insteek
De lezing gaat in op de kernvraag: Hoe verhoudt fictie zich tot de werkelijkheid, en hoe brengt dit ons tot empathie? Als auteur behandelt Inge literaire keuzes die ze maakte tijdens het schrijfproces, zoals de ontwikkeling van personages, de keuze voor vertelstandpunt, en de bijzondere structuur van het boek, waarin losse verhaallijnen en fragmenten met datumaanduidingen een niet-lineaire chronologie vormen. Inge bespreekt hoe het perspectief – vanuit het standpunt van een ik-verteller die niet per se samenvalt met haar als auteur – het verhaal meer lagen geeft, en hoe ze dit heeft benut om het thema van mentale gezondheid invoelbaar te maken. De titel, Mijn zus is Beethoven, komt ook aan bod als uitnodiging aan het publiek om de betekenis ervan te ontrafelen en het verhaal op symbolisch niveau te benaderen.
Daarnaast haalt Inge vergelijkingen met andere literaire werken aan die soortgelijke thema’s behandelen, zoals familiebanden en de beleving van rouw en verlies. Deze reflectie maakt dat luisteraars niet alleen beter grip krijgen op de diepte van 'Mijn zus is Beethoven', maar ook worden aangemoedigd om andere literaire werken met soortgelijke thema’s te verkennen.
Praktische opzet en leesbevorderende aanpak
Inges lezing is interactief van opzet en bestaat uit een combinatie van uitleg, het voorlezen van passages, een gesprek met het publiek, en een vleugje muziek. Ze start met een introductie waarin ze zichzelf voorstelt, haar carrière toelicht en de stap van non-fictie naar fictie verklaart. Vervolgens leest ze een kort fragment voor en laat het publiek kennismaken met de verteller. Na het voorlezen vraagt ze het publiek actief mee te denken: Wat doet dit vertelstandpunt met jullie leeservaring? en In hoeverre herkennen jullie de worstelingen van de personages?
Inges stimuleert de luisteraars om niet alleen 'Mijn zus is Beethoven' met meer aandacht te lezen, maar ook om met andere ogen naar literatuur te kijken. Ze legt uit dat door de structuur, de perspectieven en het taalgebruik te begrijpen, de lezer meer voldoening haalt uit het lezen en een breder perspectief op de verhaallijn ontwikkelt. De muziek die subtiel verweven is in haar lezing ondersteunt de thema’s en de sfeer van haar werk, en voegt een extra dimensie toe aan de ervaring.
Haar lezingen moedigen mensen actief aan om de literaire aspecten van een werk meer te waarderen, waardoor hun leeservaring rijker wordt.
Lezing voor specifieke doelgroepen
De lezing is geschikt voor een algemeen volwassen publiek en voor leerlingen in de derde graad van het secundair onderwijs. Daarnaast kan de lezing specifiek worden afgestemd op studenten en mensen die werken in de gezondheidszorg. Voor deze doelgroep van (toekomstige) zorgverleners legt Inge de nadruk op het psychologische aspect van het verhaal en de ethische vragen die daarin spelen: Hoe kijken we naar mensen met een psychische kwetsbaarheid? Deze aangepaste benadering helpt hen om fictie te gebruiken als middel tot reflectie en empathie. Het moedigt hen aan om literatuur te zien als een hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in zichzelf en in hun houding ten aanzien van mentale gezondheid en familiecomplexiteit.
Leesbevordering en literair bewustzijn
Inge sluit de lezing af met een uitnodiging aan het publiek om zichzelf uit te dagen met verhalen die verder gaan dan ontspanning, door hen aan te moedigen om ook andere werken binnen dit thema op te zoeken. Ze bespreekt haar eigen literaire inspiratiebronnen en verwijst naar auteurs die haar hebben beïnvloed, zoals Conny Palmen en Miriam Toews, en bespreekt hoe hun werk een reflectie vormt van de menselijke psyche. Deze referenties verbinden Inges werk aan een bredere literaire traditie en geven het publiek handvatten om zelf verder te lezen. Inges aanpak toont het publiek de waarde van literatuur als spiegel van de werkelijkheid en als een vorm van zelfontdekking.
Met deze lezing stimuleert Inge De Waele niet alleen een dieper begrip van haar eigen werk, maar ze zet luisteraars ook aan om zelf actiever, empathischer en literair bewuster te lezen. Ze bereikt hiermee zowel de geïnteresseerde leek als de professionele lezer, en inspireert hen om verhalen te gebruiken als middelen voor persoonlijke groei en begrip.
Praktisch
- De organisator voorziet een geluidsinstallatie, een microfoon met statief en ruimte voor een tafel om te signeren.
- Graag overlegt Inge op voorhand met de organisator om praktische afspraken af te stemmen en ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.