Inge Bogaerts
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+
Onderwijs
Kleuteronderwijs, Basisonderwijs, Buitengewoon kleuteronderwijs, Buitengewoon basisonderwijs, Secundair onderwijs: buitengewoon, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO, TSO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Inge Bogaerts

Biografie

Inge (1983) tekent en knutselt al van kleins af aan, een trouwe doorlopende kronkelende lijn in haar leven. Ze behaalde een master aan Sint Lucas Antwerpen waar ze illustratie studeerde. Na haar studies richtte ze met toenmalig klasgenoot Dieter Desmet het illustratief-grafisch bureau 'Dinge' op. Vrij snel daarna legde Inge zich volledig toe op illustratie.

Jaren van freelance werk voor verschillende (kinder-)tijdschriften zoals BoekieBoekie (NL), Okki (NL), Weekend Knack, Trends, Nest en De Morgen, brachten Inge steeds dichter bij haar droom om prentenboeken te kunnen maken. Deze droom werd werkelijkheid toen ze in 2008 een Art Award won en de auteur Pieter van Oudheusden (zaliger) leerde kennen. Samen maakten ze ‘Mevrouw Ja en Meneer Nee’ dat in 2011 bij Lannoo verscheen, een onverwachts autobiografisch en bijzonder boek over levenslust en depressie, een publicatie die 'een blijver’ werd.

Inge's laatste boek ‘Alles verandert’ maakte ze samen met auteur Laïla Koubaa, een actueel én poëtisch klimaatboek. Momenteel werkt ze aan een graphic novel voor kinderen die zal verschijnen bij uitgeverij Oogachtend. Ook daarna liggen er nog heel wat verhalen klaar om verbeeld te worden.

"Ik ben hier om het leven kleur te geven, om dat merkwaardige wonderlijke leven te ontdekken in zijn multidimensionale gelaagdheid." Illustreren en boeken maken zijn daar een tool voor. Inge roept sferen op en toont gevoelens met haar prenten zonder dat het zwaar of moralistisch wordt. Ze neemt de lezer mee op een fijne manier om vaak "moeilijkere thema's" te tonen en vervolgens bespreekbaar te maken en mee aan de slag te gaan.

Uitgelichte titels

Cover van boek Mevrouw Ja en Meneer Nee

Mevrouw Ja en Meneer Nee

Cover van boek Toen mijn vader een reus was

Toen mijn vader een reus was

Cover van boek Alles verandert

Alles verandert

Lezingen

Inge geeft verschillende soorten lezingen naargelang de doelgroep en het gewenste onderwerp:

 

1. Een lezing over haar werk en weg als illustrator (voor zowel grote als kleinere groepen):

Op een biografische manier vertelt Inge over haar werk en parcours. Ze laat een greep uit haar leven en boeken zien, vertelt over de thema's die ze uitkiest of aantrekt, over valkuilen en over haar aanpak voor het maken van een prentenboek. Daarna leest ze voor uit één van haar boeken en (indien gewenst) kan er nadien nog een korte illustratieopdracht volgt. Inge geeft deze lezing aan de hand van een geprojecteerde digitale diareeks.

 

 

2. Een lezing over een specifiek boek (voor maximaal 15 personen):

Inge vertelt kort over wie ze is en wat ze doet. De groep gaat aan de slag met de vraag 'waarom is lezen zo belangrijk?'. Vervolgens leest Inge het gekozen boek voor. Daarna is er tijd om te filosoferen over het verhaal en het bijhorende thema, en volgt er eventueel nog een illustratieopdracht.

Voor deze lezing kan je als organisator kiezen uit volgende boeken:

 

  • 'Alles verandert':

Een klimaatboek waarin personage Doenja de kinderen mee op sleeptouw neemt. Ze kijken mee van bovenaf in de luchtballon naar de klimaatproblemen en zoeken samen naar alternatieven. Doenja is bovendien een genderneutraal personage. ‘Alles verandert’ laat naast de klimaatkwestie zien dat de wereld ook op andere vlakken in verandering is, zich in een turbulente transformatie bevindt. Deze lezing kan ook aangepast worden op maat van de allerkleinsten.

 

  • ‘Reis in de aarde’ - adem in adem uit:

Meditatie met kinderen. Inge leidt een meditatiesessie genaamd 'reis in de aarde’. De kinderen leren Ti, Mo en Thé kennen, gidsen die op alle domeinen (hoofd, hart & buik) onvoorwaardelijk voor de kinderen zorgen. Deze drie gidsen brengen veiligheid, en via Ti, Mo en Thé leren ze voor zichzelf te zorgen, zich te versterken van binnenuit. De kinderen leren 'thuis te komen' in hun eigen lichaam, ze leren wat 'gronding' is en waarom dat belangrijk is. Ze leren zich 'te verbinden' in de eerste plaats met zichzelf om zich vervolgens op een gezonde manier te verbinden met anderen. Dit boek met verhalende meditatie is erg geschikt voor gevoelige kinderen die hoogsensitiviteit, prikkelgevoeligheid, onrust ervaren. Al hebben volgens Inge alle kinderen hier baat bij. Voor deze lezing brengt Inge steeds de poppen Ti, Mo en Thé mee. Dit zorgt voor een leuke interactie met de kinderen.  

  • ‘Mevrouw Ja en Meneer Nee’:

Een lezing over levenslust en depressie, over schijnbare tegenstellingen die in ieder van ons zitten. Over zelfkennis (hoe verwerf je dat?), het vinden van evenwicht (dat voor iedereen anders is). Hoe ga je met depressie om? (in jezelf of bij iemand anders). Wat is (voor jou) plezier? Wat is (voor jou) somber zijn? En wat is het verschil tussen soms somber zijn en een depressie? Om echt in de diepte te kunnen gaan is deze lezing enkel geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar of voor volwassenen.  

  • ‘Iets’:

Een hedendaags scheppingsverhaal van auteur Geert De Kockere. Inge vertelt het boek door middel van een kamishibai. Na het verhaal filosofeert de groep over het ontstaan en bestaan van de wereld. Hoe die eruit zag en er nu uitziet, door welke bril we ernaar kijken en wat (volgens de groep) de bedoeling van het leven is. Deze lezing kan volgens Inge ook prima gecombineerd worden met ‘Alles verandert’, het klimaatthema.

Praktisch

1. Voor de lezing over Inge's werk en weg als illustrator voor zie je als organisator

  • een beamer of projectiescherm om een Macbook op aan te sluiten
  • als er geen mogelijkheid is voor het aansluiten van een Macbook, voorzie je als organisator een laptop die compatibel is met de beamer
  • basis tekenmateriaal (papier, lijmstift, potloden). In overleg met Inge kan ze deze materialen mogelijks ook zelf meenemen

2. Voor de lezingen rond een boek of thema:

  • basis tekenmateriaal (papier, lijmstift, potloden). In overleg met Inge kan ze deze materialen mogelijks ook zelf meenemen
  • specifiek voor de lezing met begeleide meditatiesessie: een ruimte die verduisterd kan worden en waar het stil (of stil genoeg) is en niet te koud. Indien mogelijk zijn er kussens of dekentjes aanwezig. In overleg met Inge kan ze deze afhankelijk van de situatie ook zelf meenemen.

Neem contact op met Inge Bogaerts

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.